De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Google krijgt meer tijd in zaak machtsmisbruik Android

Erwin Vogelaar
12 juli 2016, 18:58
2 min leestijd
Google krijgt meer tijd in zaak machtsmisbruik Android

Google heeft zes extra weken de tijd gekregen om te reageren tegenover de aanklacht van de Europese Unie over machtsmisbruik van het Android-platform. De deadline eindigt nu begin september.

Lees verder na de advertentie.

Machtsmisbruik Android

De Europese Commissie heeft Google enkele maanden geleden aangeklaagd, omdat het bedrijf machtsmisbruik zou uitoefenen met het Android-platform. Google kreeg twaalf weken de tijd om zich voor te bereiden op de zaak en moest uiterlijk 27 juli een reactie geven. Daar komt nu zes weken bij, waardoor de deadline is opgeschoven naar 7 september. Google heeft voor extra tijd gevraagd om de documenten extra te kunnen bestuderen. Het bedrijf moet zich namelijk goed voorbereiden, want de boete kan oplopen tot 7,4 miljard dollar.

machtsmisbruik android

De aanklacht van de Europese Commissie gaat over de manier waarop Google met Android zijn eigen apps voor zou trekken. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie op het platform, dat wereldwijd veel gebruikt wordt. Als smartphonefabrikanten Android willen gebruiken, mogen ze dat gratis doen. Toch moeten ze wel eerst een formulier ondertekenen. In dit contract staat dat alleen Google Play gebruik mag worden en dat er standaard verschillende Google-apps op elk Android-toestel moeten worden geïnstalleerd. Google zou hiermee zijn positie op de markt misbruiken, omdat het andere app-makers buitenspel zet.

Eerder hebben er al soortgelijke zaken plaatsgevonden tegenover Microsoft en Intel. Deze bedrijven hebben uiteindelijk de boete moeten betalen. Of Google onder de boete uit kan komen is dus twijfelachtig. Margrethe Vestager van Mededingen leidt de aanklacht tegen Google. Verstager wil dat Android-fabrikanten vrij zijn om te kiezen welke apps ze standaard op hun toestellen installeren.

Dit is overigens niet de enige zaak die loopt tegen Google. Het bedrijf wordt ook door de Europese Commissie aangeklaagd vanwege Google Shopping, waarmee het zijn eigen shoppingservice zou voortrekken in de Google-zoekresultaten. Dit zou niet eerlijk zijn tegenover andere aanbieders.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu