Googles hardware-evenement draaide eigenlijk om software

Erwin Vogelaar
5 oktober 2016, 21:37
5 min leestijd
Googles hardware-evenement draaide eigenlijk om software

Het Made By Google-evenement op 4 oktober zou gaan om de nieuwste hardwareproducten van het bedrijf, maar uiteindelijk bleek het voornamelijk om software te draaien. Praten we over acht jaar nog over deze dag, zoals medewerkers ons beloofden?

Lees verder na de advertentie.

Made By Google

Stiekem wisten we bijna alles al over het grote hardware-event van Google. Op 4 oktober zou het bedrijf de Google Pixel en Pixel XL, Chromecast Ultra en Google Wifi aankondigen. Ook zouden we meer informatie over Google Home krijgen en de eerste Daydream-bril zien. Dit is precies wat we gekregen hebben. Toch lag de nadruk gisteravond helemaal niet op hardware, want de meeste tijd in de wat saaie presentatie ging naar software.

Google begon de presentatie direct met het belang van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf maakt enorme stappen met AI, zodat foto’s nu bijzonder nauwkeurig herkend worden, teksten beter worden vertaald en gesproken tekst een stuk prettiger klinkt. Dit is waar de kracht van Google ligt. De hardware die gisteravond is gepresenteerd, is Googles manier om deze softwaretechnologie in de handen van de consument te leggen.

Google Pixel

Neem bijvoorbeeld de Google Pixel. Google had nauwelijks aandacht voor de hardware van deze telefoons, want dat zit gezien de specs wel goed. Er ging wel wat tijd naar de camera, maar zelfs op dat vlak is het grotendeels software die ervoor zorgt dat de foto’s er mooi uit komen te zien. Een dubbele lens of optische beeldstabilisatie, zoals veel andere vlaggenschepen bieden, ontbreekt bijvoorbeeld. De hoofdrol voor Pixel was weggelegd voor Googles persoonlijke assistent waarmee verschillende elementen van Googles kunstmatige intelligentie samenkomen in een duidelijk product.

Het bedrijf wil dat iedereen met deze assistent een eigen Google krijgt. We zien een persoonlijke Google nu bijvoorbeeld al terug bij de zoekresultaten in de zoekmachine, die voor iedereen weer net een beetje anders zijn. Dit is echter nog maar beperkt vergeleken met de assistent die echt moet leren van jouw gedrag. Na een tijdje gebruik moet jouw versie van de Google Assistant verschillen van die van een ander.

made by google

Maar ook op andere vlakken werd het belang van software voor de Pixel-toestellen benadrukt. Foto’s kunnen onbeperkt opgeslagen worden en je kunt makkelijk communiceren met anderen via het ingebakken Duo. Google stelt nog wel ruimte voor verbetering te zien op het gebied van kunstmatige intelligentie, om bijvoorbeeld beter te worden in verschillende talen en dialecten en emoties te kunnen herkennen. Het platform is er nu in ieder geval en kan onbeperkt uitgebreid en verbeterd worden.

RIP Nexus 2010 – 2016

Met Pixel zeggen we helaas vaarwel tegen Nexus. Google stelt voorlopig geen plannen te hebben om nog Nexus-toestellen te maken, dus houdt het voorlopig bij Pixel. Zoals we al eerder opmerkten, wil het bedrijf hiermee steviger tegenover Apple staan. De naam Pixel betekent voor Google kwaliteit, zowel in hardware als software. Jammer genoeg betaal je daar ook voor.

Misschien is de nadruk op software stiekem bedoeld om de aandacht van de dure hardware af te halen. In Duitsland kost de goedkoopste Pixel met 32GB opslagruimte namelijk al 759 euro. Met 128GB ben je 869 euro kwijt. De Pixel XL met 32GB opslagruimte kost 899 euro. Wil je daar 128GB in hebben, dan moet je 1009 euro neerleggen. Dat zijn prijzen die we van de Nexus-toestellen niet gewend zijn en die dichter in de buurt komen van iPhone-prijzen. Apple probeert die prijs te rechtvaardigen door op hardwaregebied te innoveren. Zo is de iPhone 7 waterdicht en heeft de iPhone 7 Plus twee camera’s. De Pixel en Pixel XL lijken in vergelijking alleen op softwaregebied te innoveren, maar of dat genoeg is om zo’n prijskaartje te rechtvaardigen?

made by google

Het is natuurlijk niet vreemd dat er hardware gemaakt wordt die puur in dienst staat van de software. Dat zie je bij verschillende producten zoals spelcomputers, omdat de makers geld verdienen door het verkopen van software. Een nieuwe smartphone wordt echter voornamelijk gekocht, omdat de software niet meer lekker loopt. Dat is bij bijvoorbeeld de Nexus 6P of Nexus 5X nog absoluut niet het geval, omdat Android 7.0 (Nougat) op beide toestellen als een zonnetje draait. Daarom legt Google de focus op de extra software die de Nexus-toestellen niet hebben, al kunnen Nexus-gebruikers de assistent ook via Google Allo gebruiken en kun je ook gewoon Google Duo downloaden.

Google Home is where the Google Wifi is

Google wil zijn software toegankelijk maken. Niet alleen heb je een assistent op je smartphone, maar straks wellicht ook in elke kamer van je huis. Google Home geeft je de mogelijkheid om thuis op elk moment interactie te hebben met Google’s kunstmatige intelligentie. Google Wifi is een andere verhaal, omdat het pure hardware is om je draadloze netwerk te verbeteren.

Met de vr-bril Daydream View is de connectie met software wel weer interessant, omdat het Daydream-platform belangrijker is dan de bril zelf. Andere fabrikanten kunnen ook brillen en Daydream-ready smartphones maken, zodat er meer mensen in het Daydream-platform stappen. De Daydream View maakt het platform voornamelijk toegankelijk door de simpelheid, prijs én comfort. De stoffen bekleding moet ervoor zorgen dat je lang in de software blijft hangen, terwijl de oncomfortabele Google Cardboard enkel voor korte sessies geschikt is.

made by google

Grote afwezige op het Made by Google-evenement was Andromeda OS, de samensmelting van Android en Chrome OS op een nieuwe laptop die in 2017 uit moet komen. Toen Hiroshi Lockheimer op Twitter stelde dat we over acht jaar nog over 4 oktober zouden praten, dachten we dat hij het hierover had. Blijkbaar niet. We denken namelijk niet dat we over acht jaar nog over 4 oktober zullen praten als een belangrijke dag voor Android of Google, want de nadruk op kunstmatige intelligentie en software is niet bepaald plots opgekomen. Of we moeten het over acht jaar nog hebben over de dag dat Google-smartphones wel erg duur zijn geworden.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel XL
Google Pixel XL

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu