De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Zo beschermde Google je in 2017 tegen kwaadaardige apps

Erwin Vogelaar
30 januari 2018, 20:22
2 min leestijd
Zo beschermde Google je in 2017 tegen kwaadaardige apps

Het lijkt alsof we elk jaar vaker schrijven over kwaadaardige apps in de Play Store, maar Google blijft niet stilzitten. Zo beschermde het bedrijf ons tegen malware in 2017.

Lees verder na de advertentie.

Malware 2017: zo beschermde Google je tegen kwaadaardige apps

Het afgelopen jaar hebben we regelmatig geschreven over malware. Kwaadwilligen proberen ons op steeds slimmere manieren te foppen bij het downloaden van apps. In het ergste geval geven we daardoor, zonder dat we daar erg in hebben, complete toegang over onze smartphone weg. Google blijft niet stilzitten en heeft in 2017 onder andere 700.000 kwaadaardige apps verwijderd. Dat is zeventig procent meer dan het jaar ervoor.

Google maakt dus meer werk van het opsporen en het verwijderen van kwaadaardige apps. Dave Kleidermacher, hoofd van beveiliging bij Google, stelt tegenover TechCrunch, dat er nog maar 0,00006 procent kans is dat je een kwaadaardige app downloadt. Met het aantal nep-apps in de Play Store klinkt dat aantal wel een beetje ongeloofwaardig. Toch stelt Google Play-product manager Andrew Ahn tegenover de website dat Google maar liefst 250.000 van deze nep-apps heeft verwijderd in 2017.

Lees ook: Zo kun je in de Play Store gevaarlijke nep-apps herkennen

Een andere manier waarop Google je probeert te beschermen is het tegenhouden van apps voordat ze de Play Store binnenkruipen. Maar liefst 99 procent van alle kwaadaardige apps komt nooit in de digitale winkel terecht. Googles algoritmes en een team aan medewerkers zorgen ervoor dat de apps worden afgewezen. Wel benadrukt Kleidermacher dat de kans op een kwaadaardige app tien keer zo groot is als je deze buiten de Play Store om downloadt.

malware 2017

Play Protect

Een van de belangrijkste middelen om je te beschermen tegen kwaadaardige apps is Google Play Protect. Hiermee wordt kwaadaardige code in de Play Store, maar ook op je toestel gevonden. Gevaren worden vervolgens meteen verwijderd. Meer leren? Wij leggen uit wat Play Protect is en of het werkt.

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu