Google verwijdert dertien apps met malware uit Play Store

Wouter Nijsen
9 januari 2016, 13:02
1 min leestijd
Google verwijdert dertien apps met malware uit Play Store

Dertien apps met malware zijn door Google uit de Play Store gehaald. De apps leken op het eerste gezicht  onschuldig, maar konden  veel schade aanrichten.

Lees verder na de advertentie.

Malware-apps in Google Play

De malafide apps werden ontdekt door het bedrijf Lookout, dat de informatie vervolgens doorspeelde naar de website Ars Technica. Wanneer de apps werden geïnstalleerd, probeerden ze roottoegang te krijgen op het betreffende Android-toestel. De apps zorgden dat andere malafide applicaties geïnstalleerd konden worden, zonder dat de gebruiker hier iets van af wist. In de afbeelding hieronder vind je een lijst met de betreffende malware-apps.

malware-apps

Sommige apps uit het lijstje waren behoorlijk populair in Google Play. Zo zijn  enkele applicaties 500.000 of vaker geïnstalleerd, al hebben ze gelukkig geen schade kunnen aanrichten bij gebruikers. Ook waren de malafide apps in staat om onechte recensies in de Play Store te zetten, waardoor gebruikers werden aangemoedigd om ze te downloaden. Daarnaast blijkt dat de malware lastig te verwijderen is. Ook wanneer een toestel werd teruggezet naar de fabrieksinstellingen, bleef de software geïnstalleerd.

Het is niet de eerste keer dat schadelijke apps opduiken in Google Play. Zo werd vorig jaar de Android-game Cowboy Adventures ontdekt, die maandenlang in staat was om Facebook-gegevens van gebruikers te verzamelen. Het spel was destijds  500.000 tot één miljoen keer gedownload. Via een valse Facebook-pagina werd gevraagd om de game te verbinden met het sociale netwerk, waardoor  gemakkelijk e-mailadressen en wachtwoorden konden worden gestolen.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Ars Technica
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu