Dertien apps met malware zijn door Google uit de Play Store gehaald. De apps leken op het eerste gezicht onschuldig, maar konden veel schade aanrichten.
Lees verder na de advertentie.
Malware-apps in Google Play
De malafide apps werden ontdekt door het bedrijf Lookout, dat de informatie vervolgens doorspeelde naar de website Ars Technica. Wanneer de apps werden geïnstalleerd, probeerden ze roottoegang te krijgen op het betreffende Android-toestel. De apps zorgden dat andere malafide applicaties geïnstalleerd konden worden, zonder dat de gebruiker hier iets van af wist. In de afbeelding hieronder vind je een lijst met de betreffende malware-apps.
Sommige apps uit het lijstje waren behoorlijk populair in Google Play. Zo zijn enkele applicaties 500.000 of vaker geïnstalleerd, al hebben ze gelukkig geen schade kunnen aanrichten bij gebruikers. Ook waren de malafide apps in staat om onechte recensies in de Play Store te zetten, waardoor gebruikers werden aangemoedigd om ze te downloaden. Daarnaast blijkt dat de malware lastig te verwijderen is. Ook wanneer een toestel werd teruggezet naar de fabrieksinstellingen, bleef de software geïnstalleerd.
Het is niet de eerste keer dat schadelijke apps opduiken in Google Play. Zo werd vorig jaar de Android-game Cowboy Adventures ontdekt, die maandenlang in staat was om Facebook-gegevens van gebruikers te verzamelen. Het spel was destijds 500.000 tot één miljoen keer gedownload. Via een valse Facebook-pagina werd gevraagd om de game te verbinden met het sociale netwerk, waardoor gemakkelijk e-mailadressen en wachtwoorden konden worden gestolen.
Lees het laatste nieuws over Google
- Let op: Google verwijdert oude Gmail-accounts vanaf 1 december (27-11)
- “Nieuwe” Google Maps-app nu ook op Android Auto (27-11)
- ‘Officiële wallpapers van Google Pixel 8a zijn al gelekt’ (24-11)
- Nieuw in Google Bard: vragen stellen over YouTube-video’s (23-11)
- Google Pixel 8 (Pro)-gebruikers melden mysterieuze deuken in scherm (update) (23-11)