Smartphones van Archos, ZTE en anderen draaien volgens antivirusbedrijf Avast al jaren malware Cosiloon. Dit moet je hierover weten.
Lees verder na de advertentie.
Cosiloon-malware: dit moet je weten
Antivirusbedrijf Avast heeft malware gevonden op verschillende Android-smartphones. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar de malware is in dit geval al vooraf geĂŻnstalleerd. Nog voordat het toestel in de handen van de gebruiker komt.
Deze specifieke malware heet Cosiloon en zorgt voor een laagje bovenop Android waar advertenties op worden getoond. Cosiloon is dus een vorm van adware. Opvallend detail is dat deze adware al minstens drie jaar ongestoord wordt geĂŻnstalleerd en moeilijk te verwijderen is.
Volgens Avast is de adware in de afgelopen maand op 18,000 toestellen van Avast-gebruikers gevonden in meer dan honderd verschillende landen, waaronder in Europa.
Wat doet Google nu?
Volgens Avast is Google zich bewust van het probleem. Hoewel het bedrijf Google Play Protect een update heeft gegeven om deze adware in de toekomst te vermijden, heeft dat niet veel nut voor gebruikers van deze telefoons. Cosiloon is namelijk onderdeel van de firmware en daar kan Google weinig tegen beginnen. De zoekgigant neemt contact op met de makers van deze firmware, om zijn zorgen te uiten en ze te bemoedigen om er wat aan te doen.
Waarom certificatie door Google belangrijk is
Veel van de toestellen waar Avast de malware op heeft gevonden, zijn niet gecertificeerd door Google. Dat betekent dat er geen Google Play Protect-logootje op de verpakking staat. Dit logo geeft aan dat het toestel is getest door Google om te zien of het voldoet aan zijn veiligheidsvoorwaarden. Ook draait Googles pakket aan beveiligingsdiensten Play Protect op deze toestellen.
Dit logootje blijkt dus geen overbodige luxe, want het geeft ook aan dat je geen toestel koopt waar vooraf malware op staat geĂŻnstalleerd. Let daar dus op bij het kopen van je volgende smartphone. Wel staan Googles eigen apps vooraf op deze toestellen geĂŻnstalleerd. Om meer te leren over dit logo, lees je ons artikel: Dit betekent het nieuwe Google Play Protect-logo op smartphoneverpakkingen.
Lees het laatste nieuws over Google
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 49 (8-12)
- Opinie: welke functies maken een telefoon (niet) premium? (7-12)
- Laatste Feature Drop 2023: nieuwe functies voor je Pixel-apparaten (7-12)
- Gemini maakt Google Bard veel beter: dit moet je weten (7-12)
- Check: klopte de uitgelekte Google-roadmap van 2023? (6-12)