De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Smartphones van Archos, ZTE en anderen bevatten al jaren adware

Erwin Vogelaar
26 mei 2018, 9:52
2 min leestijd
Smartphones van Archos, ZTE en anderen bevatten al jaren adware

Smartphones van Archos, ZTE en anderen draaien volgens antivirusbedrijf Avast al jaren malware Cosiloon. Dit moet je hierover weten.

Lees verder na de advertentie.

Cosiloon-malware: dit moet je weten

Antivirusbedrijf Avast heeft malware gevonden op verschillende Android-smartphones. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar de malware is in dit geval al vooraf geïnstalleerd. Nog voordat het toestel in de handen van de gebruiker komt.

Deze specifieke malware heet Cosiloon en zorgt voor een laagje bovenop Android waar advertenties op worden getoond. Cosiloon is dus een vorm van adware. Opvallend detail is dat deze adware al minstens drie jaar ongestoord wordt geïnstalleerd en moeilijk te verwijderen is.

cosiloon

Volgens Avast is de adware in de afgelopen maand op 18,000 toestellen van Avast-gebruikers gevonden in meer dan honderd verschillende landen, waaronder in Europa.

Wat doet Google nu?

Volgens Avast is Google zich bewust van het probleem. Hoewel het bedrijf Google Play Protect een update heeft gegeven om deze adware in de toekomst te vermijden, heeft dat niet veel nut voor gebruikers van deze telefoons. Cosiloon is namelijk onderdeel van de firmware en daar kan Google weinig tegen beginnen. De zoekgigant neemt contact op met de makers van deze firmware, om zijn zorgen te uiten en ze te bemoedigen om er wat aan te doen.

Waarom certificatie door Google belangrijk is

Veel van de toestellen waar Avast de malware op heeft gevonden, zijn niet gecertificeerd door Google. Dat betekent dat er geen Google Play Protect-logootje op de verpakking staat. Dit logo geeft aan dat het toestel is getest door Google om te zien of het voldoet aan zijn veiligheidsvoorwaarden. Ook draait Googles pakket aan beveiligingsdiensten Play Protect op deze toestellen.

Dit logootje blijkt dus geen overbodige luxe, want het geeft ook aan dat je geen toestel koopt waar vooraf malware op staat geïnstalleerd. Let daar dus op bij het kopen van je volgende smartphone. Wel staan Googles eigen apps vooraf op deze toestellen geïnstalleerd. Om meer te leren over dit logo, lees je ons artikel: Dit betekent het nieuwe Google Play Protect-logo op smartphoneverpakkingen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu