‘Xiaomi-smartphone’ voor Europese markt voorzien van malware

Redactie
9 maart 2015, 12:55
1 min leestijd
‘Xiaomi-smartphone’ voor Europese markt voorzien van malware

Een beveiligingsbedrijf heeft malware op een Xiaomi-smartphone gevonden, die hoogstwaarschijnlijk is geïnstalleerd door de retailer die smartphones aan Europa verkoopt.

Lees verder na de advertentie.

Dat bevestigt Xiaomi nadat eerder aan het licht kwam dat sommige Xiaomi-smartphones die via een onofficiële retailer zijn gekocht malware bevatten. Het beveiligingsbedrijf Bluebox kocht een Xiaomi Mi 4 en ontdekte dat er een trojan met de smartphone werd geleverd.

De trojan deed zich voor als een Google-dienst met de naam  com.google.hfapservice en zorgde ervoor dat er adware op het toestel kwam te staan, waardoor er bijvoorbeeld meer advertenties werden getoond. Mogelijk haalde de retailer inkomsten uit het tonen van de advertenties via de malware.

Malware op Xiaomi-smartphone

Met de gekochte Mi 4 was meer mis. Zo was er een geheime partitie op het toestel te vinden waar enkele vreemde apps op stonden, zoals een illegale versie van CPU-Z. Ook was de software standaard geroot, maar bleek het lastig om te ontdekken welke Android-versie er precies op stond.

xiaomi-mi4

Volgens Xiaomi is de software door de retailer aangepast. Het Chinese bedrijf waarschuwt Europese klanten die via niet-officiële kanalen een goedkope Xiaomi-smartphone willen kopen voor dergelijke  praktijken. Daarnaast is het bekend dat Chinese retailers ook veelal nep-Xiaomi-smartphones verkopen.

Xiaomi kondigde recentelijk aan met een Europese webshop te komen. Deze webshop verkoopt echter nog geen mobiele apparaten.

Update: Het blijkt om een nep-Xiaomi-smartphone te gaan, zoals vaker wordt verkocht door Chinese retailers.

Laatste nieuws over Xiaomi

Bron: Bluebox
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu