Marktaandeel Android gedaald in de VS

Redactie
21 juni 2011, 11:02
2 min leestijd
Marktaandeel Android gedaald in de VS
android hurt

Google’s Android kreeg het afgelopen kwartaal voor het eerst te maken met een verlies van marktaandeel in de VS. Nu denkt een analist dat het marktaandeel nog verder zakt. Dat zegt analist Charlie Wolf van investeringsbank Needham & Co. Hij zegt: “In onze opinie is het slechts het begin van Android’s verlies van marktaandeel in de VS”. Wat is er aan de hand? Het marktaandeel van Android daalde van 52,4 procent naar 49,5 procent in de afgelopen twee kwartalen. En dat is vreemd, want sinds 2009 liet Android alleen nog maar groeicijfers zien.

Wolf denkt dat de daling te maken heeft met de lancering van de iPhone 4 op het netwerk van Verizon Wireless. Daarnaast blijkt een “substantieel” deel van de Verizon-klanten te wachten op de volgende iPhone, voordat ze beslissen naar welke telefoon ze gaan upgraden. Wolf denkt dat de iPhone ook bij Sprint en T-Mobile te koop zal zijn, waardoor Apple een extra verkoopboost krijgt. Het marktaandeel van de iPhone steeg in de VS afgelopen kwartaal met 9 procent, terwijl dat in andere markten gelijk bleef. Vandaar dat Wolf het verband legt met de lancering op het Verizon-netwerk.

Lees verder na de advertentie.

android marktaandeel

Toch hoeven we niet meteen te wanhopen. Android heeft een enorm potentieel in andere werelddelen, waar veel niet-smartphonegebruikers zijn, zoals Azië-Pacific en de rest van de wereld. In die markten heeft de dure iPhone weinig kans. Wolf zegt dat Apple een iPhone Lite moet maken om de prepaid-markt in bijvoorbeeld China te bedienen. De iPhone wordt wel verkocht in China, maar gezien het aantal van 896 miljoen mobiele telefoons die in gebruik zijn, stelt het nog niet zoveel voor.

In de VS zijn er eigenlijk niet veel concurrenten: Nokia is een kleine speler in de VS en het marktaandeel van BlackBerry-maker RIM is ingestort van 37,8 procent een jaar geleden naar 13,8 procent in maart. Nokia deed het altijd goed in Europa, maar ook daar is het marktaandeel ingestort: van 40,6 procent naar 20,2 procent.

Categorie: Android OS
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's