Mastercard laat je betalingen autoriseren met een selfie

Erwin Vogelaar
22 februari 2016, 18:15
2 min leestijd
Mastercard laat je betalingen autoriseren met een selfie

Mastercard gaat selfies als geldige verificatie voor betalingen accepteren. Ook vingerafdrukken zijn een geaccepteerd alternatief voor het wachtwoord.

Lees verder na de advertentie.

Mastercard selfie

Mastercard heeft tijdens het  Mobile World Congres aangekondigd dat we komende zomer onze identiteit kunnen bevestigen met een selfie of vingerafdruk. Bij een betaling moet je uiteraard wel eerst je creditcard-informatie geven, maar als er verdere authenticatiecontrole nodig is zul je vanaf de zomer gevraagd worden om even in de camera te kijken of je vinger op een vingerafdrukscanner te leggen. Als het zover is moet je wel eerst een app downloaden.

mastercard selfie

De software van Mastercard is al in Nederland en de Verenigde Staten getest. Tegenover BBC stelt Mastercard dat 92 procent van de testers het nieuwe systeem fijner vond, waardoor het komende zomer onder andere in Nederland en België voor iedereen beschikbaar zal zijn.

“We weten dat het meest gebruikte wachtwoord 123456 is en dat is niet erg veilig”, zegt Ajay Bhalla van Mastercard. “Mensen gebruiken tevens hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites. Als er één site gehackt wordt, dan zijn alle plekken waar je dat zelfde wachtwoord gebruik kwetsbaar.” Volgens Bhalla wil de consument van wachtwoorden af en daar is nu een oplossing voor: “In de moderne wereld heeft iedereen een mobiele telefoon, dus is er overal een internetverbinding. Daarom zouden we biometrische data moeten kunnen gebruiken om onszelf te autoriseren.

Veiligheid

Hoe veilig is het gebruik van een selfie? Aan de ene kant is een selfie moeilijker na te doen dan een wachtwoord. Iedereen die het wachtwoord weet kan deze invoeren, maar een selfie werkt alleen bij jouw gezicht. Tenminste, dat is het idee. Het systeem moet zo goed werken, dat iemand met een gelijk gezicht niet toch ook toegang kan krijgen. Iemand kan in ieder geval niet zomaar een foto van je hoofd voor de camera houden, want de gebruiker wordt bij het kijken in de camera gevraagd om even met de ogen te knipperen.

Het gebruik van een vingerafdruk is gebruikelijker dan een selfie. Onder andere Android Pay en Samsung Pay laten gebruikers met een vingerafdruk betalingen autoriseren.

Bron: BBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu