Masterclass Android tweaken: geef je toestel een nieuwe look

Gijs Ettes
9 oktober 2014, 20:15
7 min leestijd
Masterclass Android tweaken: geef je toestel een nieuwe look
Android tweaken tips

Een van de grootste voordelen van Android is natuurlijk dat het platform in grote mate aanpasbaar is. Van wallpapers, thema’s en lettertypes tot de complete interface, iconen en menu’s van je toestel. Android tweaken kan op meerdere niveaus en niet voor elke aanpassing hoef je diep de instellingen in te duiken.

In deze masterclass laten we je zien hoe je Android op verschillende manieren naar je hand zet. We zetten de stappen die je moet doorlopen op een rijtje en geven tips waar je op moet letten.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe wallpaper instellen (beginner)

Android tweaken achtergrond

Een nieuwe wallpaper instellen is de eenvoudigste manier om je Android-toestel een frisse look te geven. Standaard staan er wellicht al een aantal goede achtergronden op je toestel en anders kun je ook wallpapers uit je galerij kiezen. Om er eentje in te stellen, moet je bij de meeste toestellen op een lege plek op een homescreen drukken. Vervolgens krijg je de optie om een nieuwe (live) achtergrond, thema of snelkoppeling te selecteren. Kies de gewenste afbeelding voor je homescreens en/of ontgrendelingsscherm.

Heb je geen geschikte achtergronden op je toestel, duik dan even Google Play in. Wanneer je daar zoekt op ‘Android wallpaper’ vind je de nodige resultaten. Zo zijn er Premium HD Achtergronden om te downloaden, maar ook minder kuise verzamelingen wallpapers met half ontblote dames. Heb je een mooie set gevonden, check dan voor  installatie  of deze al vaak is gedownload en goed wordt beoordeeld. Zo weet je dat je kwalitatief goede wallpapers downloadt. Controleer ook de machtigingen die de app vereist; het is  vreemd als een  wallpaper  ook toegang tot je locatie, contacten en agenda vraagt.

Een andere launcher installeren (gemiddeld)

Android tweaken launcher

Iets lastiger, maar niettemin eenvoudig is het om een alternatieve launcher in te stellen. Vind je de standaardlook van de Android-toestel maar niks of voelt de interface traag en weinig responsief aan, dan biedt een andere, vaak minder zware launcher oplossing. Er zijn er genoeg in Google Play te vinden, maar wij adviseren Nova Launcher of GO Launcher EX. Deze werken soepel, zijn flink aanpasbaar en bieden veel uitbreidingsmogelijkheden. Bovendien zijn ze gratis te downloaden en – als ze niet bevallen – weer gemakkelijk te verwijderen.

Een launcher instellen is heel eenvoudig. Druk na het downloaden op de homeknop van je toestel en er verschijnt een melding met de vraag welk startscherm je wilt selecteren. Wanneer je de juiste launcher hebt geselecteerd en op ‘Altijd’ tikt, zal deze ingesteld blijven. Via ‘Instellingen > Weergave’ kun je echter altijd een andere launcher selecteren en als je er weer vanaf wilt, verwijder je hem eenvoudig via ‘Instellingen > Apps/Applicatiebeheer’.

Een custom rom kiezen (gemiddeld)

CyanogenMod

Onlangs schreven we al over een vijftal prima custom roms voor Android. De rom die verreweg het populairst is voor het tweaken van je Android-toestel is CyanogenMod. Net als andere alternatieve Android-versies is CyanogenMod gebaseerd op het Android Open Source Project, de opensource-versie van Android. De rom oogt grotendeels als de firmware waarmee Nexus-apparaten worden geleverd, maar biedt meer functies. Denk bijvoorbeeld aan een zeer uitgebreide beveiligings-app waarmee je de precieze instellingen per app kunt wijzigen. Wil je dat Facebook niet jouw contactenlijst mag inzien, dan kun je dat via de app instellen. Je kunt CyanogenMod is grote mate aanpassen; van de werking van de notificatieled van je toestel tot kleuren van lettertypes en interface-elementen.

Op de website van CyanogenMod kun je meer over de rom lezen. Ben je op de hoogte van de mogelijkheden, dan kun je op de Download-pagina bekijken of jouw toestel de rom ondersteunt. Daarbij raden we je aan om alleen te gaan voor de stable releases van CyanogenMod; deze zijn compleet, getest en geschikt voor dagelijks gebruik. Ter vergelijking: Nightlies zijn ongeteste roms die mogelijk niet goed op jouw toestel werken en voor problemen zorgen.

Een custom rom installeren (expert)

Het voordeel van CyanogenMod is dat deze custom rom gemakkelijk is te installeren middels de CyanogenMod installer. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

  1. Ga naar op je smartphone of tablet naar ‘Instellingen > Beveiliging’ en vink het vakje achter ‘Onbekende bronnen’ aan
  2. Download de CyanogenMod Installer applicatie via http://get.cm
  3. Installeer en open het apk-bestand en volg de instructies op het scherm
  4. Download de CyanogenMod Installer voor Windows via deze link
  5. Start de software en volg de instructies op het scherm
Android root

Helaas zijn niet alle custom roms zo eenvoudig te installeren. Ga je voor een andere populaire optie als Paranoid Android, dan moet je handmatig te werk gaan. Je kunt het beste starten door ROM Manager te downloaden. De gratis app installeert eerst een zogenoemde custom recovery die nodig is om custom roms te installeren.

Is dat gebeurd, dan kun je vanuit de app de gewenste custom rom downloaden of er eentje installeren die op je sd-kaart staat. Bovendien kun je ROM Manager zo instellen dat updates voor de rom automatisch worden gedownload en geïnstalleerd. Een ander voordeel van de app is dat je back-ups van roms kun aanmaken en beheren. Wil je regelmatig je Android tweaken, dan is ROM Manager wat ons betreft onmisbaar.

Download ROM Manager in Google Play (gratis)

De mogelijkheden van rooten (expert)

Titanium backup

Door te rooten, kun je meer met Android doen. Er zijn in Google Play talloze apps te vinden die om rootrechten (beheersrechten) vragen om bijvoorbeeld een algehele back-up van apps te maken, waarbij ook data als de savegames van apps worden meegenomen. Een bekende naam is Titanium Backup, waarmee je eenvoudig een reservekopie van belangrijke apps en data maakt.

De app is gratis te downloaden en tegen betaling kun je upgraden naar een Pro-versie die aanzienlijk meer opties biedt. Zo kun je inplannen dat er automatisch back-ups van je systeem worden gemaakt en geüpload naar Dropbox, Google Drive of Box. Verder heb je de optie om specifieke apps uit te schakelen of te verwijderen. Dat kan handig zijn als er veel bloatware op je toestel staat of apps die normaal gesproken niet zijn te verwijderen.

Als je je toestel root heb je ook de mogelijkheid om – op eigen risico! – de processor te overklokken voor betere prestaties. Hier kun je bijvoorbeeld de app SetCPU voor gebruiken. Een andere interessante root-app is Franco.Kernel updater. Deze staat bekend om de uitstekende snelheidsprestaties en lange batterijduur. De kernel is eigenlijk het powerhouse van de telefoon en regelt de verbinding  tussen de hardware en het besturingssysteem. Zo zorgt Franco.Kernel er onder andere voor dat de het aantal processoren en de kloksnelheid niet te snel omhoog wordt geschroefd.

Je Android-toestel rooten (expert)

Android rooten

Het rooten van je Android-toestel kan dus veel voordelen opleveren. Overweeg je om je smartphone of tablet te rooten, dan is het zaak om je eerst goed in te lezen, tutorials en fora te checken en jezelf voor te bereiden. Het rooten van je toestel is namelijk per fabrikant en vaak ook per toestel verschillend. Inmiddels zijn er al wel enkele tools beschikbaar die grotendeels universeel werken, maar wat ons betreft is het altijd beter om een tutorial op het technologieforum XDA Developers te volgen. Hier verzamelen zich veel Android-gebruikers met verstand van zaken.

Bovendien heeft XDA voor elk toestel wel een apart forum, waar je veelal bij Development, General of Q&A  tutorials vindt. Lees deze goed door, snap elke stap en probeer het liever eerst op een toestel dat je niet dagelijks nodig hebt. Bij sommige toestellen (zoals de Nexus-lijn) is het gemakkelijk om te rooten,  maar  bij andere toestellen (zoals HTC-smartphones) kan het meer  inspanning en kennis van Android vergen.

Tot slot is het bij twijfel altijd goed om iemand te raadplegen met meer verstand van zaken. Gaat het mis met rooten en het flashen van een rom, dan kun je namelijk veel schade aan je toestel aanrichten.

→ Lees meer over Android rooten
→ Check de beste custom roms voor Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu