Google heeft de richtlijnen voor Material Design aangepast. App-makers worden nu aangemoedigd een balk onderin hun apps te plaatsen.
Lees verder na de advertentie.
Material Design balk
Recentelijk heeft Google de Google+- en Foto’s-app geĂĽpdatet met onderin een nieuwe navigatiebalk. Hierdoor moet het voor gebruikers makkelijker zijn om op ontdekking te gaan binnen de app en de belangrijkste pagina’s te bereiken. Google wil app-makers nu aanmoedigen om dezelfde balk te gebruiken in hun apps, om Android-gebruikers zo een universele manier voor navigeren te bieden.
Android staat er om bekend dat app-makers hun eigen ding doen als het gaat om de interface van apps. Met de introductie van Material Design is er een hoop verbeterd door universele vormen van navigatie aan te moedigen, maar toch maken apps nog wisselend gebruik van bijvoorbeeld een hamburgermenu of tabs. Door het gebruik van een balk aan te moedigen, door deze in de officiële documentatie voor Material Design toe te voegen, moet er meer consistentie ontstaan.
Material Design regels
In deze officiële documentatie plaatst Google richtlijnen voor het gebruik van Material Design. Deze richtlijnen zijn dus geen regels, maar Google verzoekt app-makers wel vriendelijk om zich er aan te houden. Als er meer apps met deze richtlijnen ontworpen worden, zal Android sterker als een geheel voelen.
De balk is voornamelijk bedoeld voor smartphones, als manier om tussen de belangrijkste pagina’s van een app te wisselen. Google stelt voor dat app-makers in de balk drie tot vijf bestemmingen plaatsen die allemaal even belangrijk zijn en op deze manier overal in de app te bereiken zijn. Zodra app-makers minder dan drie locaties hebben, worden ze aangemoedigd om toch tabs te gebruiken. De bestemmingen in de balk moeten aangegeven kunnen worden via icoontjes en een korte tekst. De icoontjes moeten direct duidelijk zijn en allemaal dezelfde kleur hebben.
Een beetje meer iOS
Met deze balk komt Android een stukje dichterbij het design van iOS. Daar is de balk al langer een manier om te navigeren in apps. In tegenstelling tot iOS zal de balk op Android verdwijnen zodra de gebruiker scrollt. Hierdoor wordt er niet onnodig veel ruimte ingenomen op het scherm. De balk verschijnt weer zodra het scherm naar beneden wordt geschoven. Een ander verschil is dat de geselecteerde knop op de balk iets groter wordt dan de andere knoppen.
Toch behoudt Android gewoon zijn eigen smoel, want het hamburgermenu gaat voorlopig nergens heen. Zodra app-makers meer dan vijf bestemmingen in hun app hebben, zullen deze gewoon achter het hamburger-icoontje gestopt worden.