Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Deze apparaten ondersteunen straks ook Google Assistant

Thomas Haenen
9 januari 2018, 9:33
3 min leestijd
Deze apparaten ondersteunen straks ook Google Assistant

Als het aan Google ligt, kun je vanaf dit jaar niet meer ontsnappen aan de Assistant. Het stemgestuurde hulpje zit straks niet alleen in speakers, maar ook auto’s, koptelefoons en meer.

Lees verder na de advertentie.

Meer Google Assistant-apparaten in de maak

Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft Google grootse plannen aangekondigd voor zijn stemgestuurde assistent. De Google Assistant wordt namelijk geschikt gemaakt voor vele nieuwe types apparaten waaronder auto’s en schermen. Daarvoor werkt het bedrijf samen met LG, Sony, Lenovo en anderen.

1. Slimme schermen

Hoewel de Assistant tot nu toe vrijwel volledig stemgestuurd is geweest met apparaten als Home, kondigde Google ook plannen voor een variant met scherm aan. Daarmee volgt Google in de voetsporen van Amazon, dat vorig jaar de Echo Show lanceerde. De eerste Assistant met een scherm komt echter niet van Google zelf. De Lenovo Smart Display bestaat uit een klein scherm met een speaker, en kan bijvoorbeeld het weerbericht of YouTube-video’s tonen, of videogesprek starten.

Lenovo brengt twee varianten uit: eentje van 8 inch voor 200 dollar en een model van 10 inch voor 250 dollar. Beide apparaten zijn vanaf deze zomer verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Plannen voor een Nederlandse release zijn er op dit moment nog niet. Ook JBL, LG en Sony werken aan stemgestuurde schermen, maar die worden pas op een later moment aangekondigd.

Met deze aankondiging zet Google tevens de deur open voor tal van andere apparaten, zoals koelkasten en fotolijstjes. Onder andere LG maakt namelijk al jaren dure koelkasten met ingebouwde schermen.

2. Android Auto

Ook Android Auto krijgt ondersteuning voor de Google Assistant. Heb je al een auto met Android op je dashboard, dan kun je met je stem routes aanvragen of apps opstarten. Bij een select aantal auto’s kun je zelfs de deuren vergrendelen of het brandstofpeil checken in je stem. Dat kan zelfs terwijl je thuis op de bank zit, met de Android Auto-app.

Android Auto-updates

3. Koptelefoons en meer speakers

Om er zeker van te zijn dat je de Google Assistant altijd bij je hebt, komt deze straks ook naar je koptelefoons. Onder andere Bose heeft al een koptelefoon met ingebouwd hulpje, en ook JBL, LG en Sony doen vanaf dit jaar mee.

Tot slot kondigde Google aan dat (heel) veel bedrijven in 2018 smart speakers gaan bouwen met ingebouwde Assistant. Onder andere Bang & Olufsen, Braven, iHome, JBL, LG, Klipsch, Memorex en Solis brengen binnen nu en enkele maanden speakers uit. Andere grote fabrikanten, zoals Sony en Sonos, maken nu al deze apparaten.

Google Assistant in Nederland

In korte tijd heeft Google al veel succes geboekt met stemgestuurde apparaten. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat er in november en december liefst zes miljoen Google Home Mini-speakers zijn verkocht. Dat komt neer op meer dan één speaker per seconde gedurende die periode. Daarnaast staat de Assistant natuurlijk standaard op vrijwel elke Android-smartphone.

Het is echter nog maar de vraag hoeveel van deze apparaten straks in Nederland verschijnen. Een Nederlandse Google Assistant is namelijk nog altijd niet beschikbaar, al is de verwachting dat die dit jaar verschijnt. De kans is klein dat slimme schermen en stemgestuurde auto’s voor die tijd in Nederland verkocht worden.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: ArsTechnica
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu