Uitleg: maken meer megapixels een camera beter?

Erwin Vogelaar
6 maart 2018, 19:11
3 min leestijd
Uitleg: maken meer megapixels een camera beter?

Het aantal megapixels is een vast onderdeel van smartphonespecificaties, maar maken meer megapixels een camera daadwerkelijk beter? We leggen het uit.

Lees verder na de advertentie.

Meer megapixels in de camera van een Android-smartphone

Een goede camera is onmisbaar voor de moderne smartphonegebruiker. Bijvoorbeeld voor het maken van selfies, videobellen, het vastleggen van je omgeving via Instagram Verhalen of Snapchat en uiteraard ook gewoon het maken van mooie foto’s. De kwaliteit van deze beelden kan echter enorm wisselen tussen verschillende toestellen.

Als we praten over vlaggenschepen, dan lijken de meeste toestellen onder de motorkap erg op elkaar. Toch maakt de één duidelijk betere foto’s dan de ander. Koop je liever een goedkoper toestel, dan is het verschil in fotokwaliteit tussen de toestellen nog veel groter. Bij de specs van elke smartphone staan altijd duidelijk het aantal megapixels vermeld, maar hoe belangrijk zijn ze voor het maken van goede foto’s?

megapixels

Wat zijn megapixels?

Een foto wordt opgebouwd uit een hele hoop kleine blokjes: pixels. Een megapixel staat gelijk aan ongeveer een miljoen pixels. Dat betekent dat een foto die is gemaakt met een 1 megapixel-camera, een miljoen bouwblokjes heeft om het beeld op te bouwen. Een 5 megapixel-camera levert vijf miljoen pixels, enzovoort.

Als een camera meer megapixels heeft, krijgen de foto’s een hogere resolutie. Dat betekent niets meer dan dat het beeld bestaat uit meer losse pixels. Meer megapixels betekent dus een hogere kwaliteit voor je foto’s, omdat er meer informatie in beeld wordt geperst.

Hoe belangrijk zijn megapixels?

Het belang van megapixels is echter maar relatief. Natuurlijk is het belangrijk om genoeg pixels te hebben, om zo een scherpe foto van hoge resolutie te krijgen. Als je deze foto’s echter niet gaat uitprinten, dan heb je niet zoveel aan die hoge getallen. Op een 4k-scherm is bijvoorbeeld maximaal een foto van 8 megapixels te plaatsen.

Natuurlijk wordt dan niet rekening gehouden met het bijsnijden van een foto. Soms wil je een deel van de foto eruit knippen en toch een goede kwaliteit behouden. Met meer megapixels heb je daar gewoonweg meer ruimte voor. Voor de meeste gebruikers is zoveel mogelijk megapixels echter helemaal niet zo belangrijk als sommige fabrikanten doen lijken.

Wat is dan wel belangrijk?

Er zijn verschillende onderdelen van de camera die minstens zo belangrijk zijn voor het maken van goede foto’s. Denk aan de sensor. Hoe meer licht er via deze sensor gevangen kan worden, des te beter de foto’s worden. Ook technologie als optische zoom en beeldstabilisatie is belangrijk voor het maken van goede foto’s met je smartphone.

Waarom wordt er dan zoveel nadruk op megapixels gelegd? Dat is voornamelijk marketing. Het is makkelijk om met hoge cijfers te stunten, want hoger klinkt beter. Dat is veel makkelijker dan uitleggen hoe de sensor en andere cameratechnologie werkt. Staar je bij de aankoop van je volgende smartphone dus niet op blind op de megapixels, want dit getal is niet alles.

Meer over Android en fotografie

Deze maand staat Android Planet in het teken van fotografie op je smartphone. We geven je tips, leggen verschillende technische onderdelen uit en meer. Houd ons dus goed in de gaten via de website, onze eigen Android-app en door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu