De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Meerdere Android-toestellen kwetsbaar voor exploit, welke maatregelen kun je nemen?

Redactie
27 september 2012, 15:10
1 min leestijd

Meerdere Android-toestellen zijn kwetsbaar voor de gevaarlijke hard reset-exploit, waarmee een smartphone via een malafife browserlink of sms op afstand te resetten is. Dit komt door een USSD-code die bij een aantal toestel niet standaard is beveiligd. Aanvankelijk werd gedacht dat alleen Samsung-toestellen kwetsbaar waren, maar uit onderzoek van Dylan Reeve blijkt dat meerdere Android-toestellen zichzelf door een dergelijke USSD-code resetten. Reeve meldt dat de exploit minstens ook voor de HTC One X en een Motorola-smartphone geldt. Volgens hem bevindt het lek zich in de standaard Android-dialer, de app waarmee je belt.

Om te kijken of jouw toestel ook kwetsbaar is, kun je deze (niet gevaarlijke) link bezoeken. Als jouw toestel de code *#06# weergeeft, kunnen de kwaadwillige USSD-codes geen invloed hebben. Als je Android-toestel echter je IMEI-nummer van 14 of 16 tekens weergeeft, moet je oppassen. Dan is je toestel wel kwetsbaar voor de exploit.

Lees verder na de advertentie.

Als dit het geval is, moet je goed opletten waar je op klikt. Dat is overigens sowieso verstandig. Een AndroidPlanet-lezer meldt tevens dat je de app TelStop kunt installeren. Deze app beschermt je Android-toestel tegen de kwaadwillige code door eerst een pop-up scherm te laten zien met welke actie je wilt uitvoeren. Hierdoor kun je de USSD-code uitschakelen en wordt je toestel niet gereset.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu