Steeds meer smartphones hebben niet één maar twee of zelfs drie camera’s achterop. Ook voorop zitten steeds vaker meerdere lenzen. Dat doen telefoonfabrikanten natuurlijk niet zomaar: meerdere smartphonecamera’s moeten betere foto’s en video’s maken. En dit is hoe.
Lees verder na de advertentie.
Meerdere smartphonecamera’s voor meer functies
Van Samsung, Sony en Huawei tot OnePlus, HTC en Xiaomi: bijna alle fabrikanten van Android-smartphones verkopen toestellen met een dubbele of zelfs driedubbele camera achterop. Een aantal merken hebben ook modellen met twee frontcamera’s. Wat kun je hier allemaal mee?
1. Bokeh
De bekendste feature van een dubbele camera is het bokeh-effect, ook wel bekend als scherptediepte. Bokeh is een effect dat de achtergrond op je foto onscherp maakt, zodat de persoon of het object op de voorgrond meer opvalt.
Je smartphonecamera maakt bokeh-beelden door een groot diafragma te gebruiken en te focussen op de voorgrond. De secundaire camera legt vervolgens de achtergrond vast, waarna de camerasoftware de beelden combineert tot één bokeh-plaatje.
Als je een smartphone met dubbele camera hebt, is de kans groot dat het toestel bokeh-foto’s kan maken. De feature is te vinden op dure telefoon als de Samsung Galaxy S9 Plus, OnePlus 6 en Huawei P20 Pro, maar ook op goedkopere modellen als de Huawei P Smart en Motorola Moto G6 Plus. Hierbij geldt wel dat duurdere toestellen over het algemeen betere bokeh-plaatjes schieten.
Ook iPhone’s met een dubbele camera hebben een bokeh-modus, die door Apple de ‘Portretstand’ wordt genoemd. Overigens is de bokeh-feature niet exclusief voorbehouden aan toestellen met twee of meer camera’s. De Pixel-toestellen van Google hebben bijvoorbeeld maar één lens en maken dankzij slimme software hele goede bokeh-beelden.
2. Groothoek
Een praktische feature van een dubbele camera is door een groothoeklens toe te voegen aan de primaire camera. LG gebruikt vanaf de G5 zo’n groothoekcamera op zijn duurdere smartphones in de G- en V-serie. Naast de reguliere camera zit een secundaire groothoeklens, die een groter deel van de omgeving ‘ziet’, vergelijkbaar met onze ogen.
De groothoek is daarom vooral handig als je bijvoorbeeld een landschap of groot gebouw wil vastleggen. In de camera-app kun je met een druk op de knop schakelen tussen de primaire camera en groothoekcamera.
De nieuwe Samsung Galaxy A7 heeft drie camera’s achterop, waarvan één met een groothoek. Zoals gezegd is LG heilig overtuigd van de camerafeature, maar veel fabrikanten kiezen liever voor andere features, zoals bokeh en telefoto.
3. Zwart-wit
Een andere feature van een dubbele smartphonecamera kan een monochrome sensor zijn. Huawei is hier bekend mee en plaatst zo’n module bijvoorbeeld op de Huawei P20 Pro. Onder de primaire (kleuren)sensor zit een sensor die alleen zwart en wit registreert.
Zo kun je zwart-wit-foto’s maken, wat er grappig uitziet maar weinig toevoegt. De meerwaarde zit ‘m in iets anders. De kleurensensor gebruikt bij het inzoomen namelijk de details van de monochrome sensor en belooft zo scherpere foto’s te maken.

De Huawei P20 heeft ook een zwart-wit-camera. In onze Huawei P20 Pro review schrijven we: ‘iedere sensor is gericht op één taak: de zwartwitcamera legt details vast, de kleurcamera legt kleurdetail vast, terwijl de telelens voor zoom zorgt.’
4. Telefoto
De meeste smartphonecamera’s gebruiken digitale zoom om het onderwerp dichterbij te halen. Het grote nadeel van digitale zoom is dat de beeldkwaliteit achteruitgaat, omdat je als het ware een uitsnede maakt van je foto, terwijl het aantal megapixels gelijk blijft. Je foto wordt dus minder scherp. Optische zoom heeft dit nadeel niet en zoomt in zonder kwaliteitsverlies.
De eerste Android-smartphones met optische zoomcamera’s dateren van 2013, al waren dat meer compactcamera’s met Android en een belfunctie. ASUS brengt vanaf 2016 met regelmaat Zenfone Zoom-telefoons uit, telkens met een camera die 2,3 keer optische zoom heeft.

In 2016 introduceerde Apple de iPhone 7 Plus, de eerste iPhone met twee camera’s achterop. De cameramodule heeft een portretfunctie en kan ook telefoto’s maken met 2x optische zoom. De feature zit ook in de iPhone 8 Plus en iPhone X-modellen die in de jaren zijn verschenen.
De telefoto-feature met 2x optische zoom wordt ook gebruikt door de Samsung Galaxy S9 Plus, Galaxy A7 en LG V40 ThinQ. De OnePlus 5 had ook een telefoto-lens, al is het zoomen ietwat beperkt tot 1,6x.
5. Betere foto’s in het donker
Met een dubbele camera kunnen smartphones ook betere foto’s maken in het donker. De Samsung Galaxy S9 Plus en OnePlus 5T zijn hier goede voorbeelden van. De S9 Plus heeft een camera met een aanpasbaar diafragma en schakelt tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4.
Overdag, bij genoeg licht, gebruikt de camera het f/2.4-diafragma. In het donker moet de camera zoveel mogelijk licht opvangen om goede foto’s te maken. De S9 Plus-camera schakelt daarom automatisch over op het f/1.5-diafragma, en dat werkt alleraardigst.
In onze review van de Samsung Galaxy S9 Plus schrijft Wouter: ‘de toevoeging van het variabel diafragma zorgt ervoor dat de Galaxy S9 in vrijwel alle situaties een goede foto maakt. Vooral in het donker zijn de verbeteringen ten opzichte van de concurrentie duidelijk zichtbaar: foto’s ogen helderder en er is vooral minder ruis aanwezig.’

De OnePlus 5T schiet standaard foto’s en filmpjes met de primaire camera, maar schakelt automatisch over op de tweede camera als de hoeveelheid omgevingslicht onder de 10 lux valt. Dit staat voor een donkere situatie, binnen of buiten. Volgens OnePlus is de secundaire camera door een aantal technische aanpassingen beter in het fotograferen en filmen in het donker.
In onze OnePlus 5T review schrijven we dat deze camerakeuze niet zo goed uitpakt als gehoopt. ‘Hoewel er op foto’s in het donker minder ruis zichtbaar is, haalt de camera het niet bij die van veel concurrenten. De 5T heeft simpelweg veel moeite om in het donker goede foto’s te produceren, en dat is jammer.’
6. Selfiecamera: portretfunctie- of groothoek
Een (drie)dubbele camera achterop biedt dus meerdere mogelijkheden, en dit geldt ook voor een dubbele frontcamera. Steeds meer (duurdere) smartphones beschikken over twee camera’s aan de voorkant. Een dubbele cameramodule voorop kan grofweg op twee manieren worden ingezet: voor een bokeh-effect of voor een groothoek.
Bij die eerste feature fotografeert de primaire camera de persoon op de voorgrond en legt de secundaire camera de achtergrond vast. Vervolgens vervaagt de camerasoftware de achtergrond zodat je selfie een scherpte/diepte-effect krijgt. Onder andere de Samsung Galaxy A8, Huawei P Smart Plus (zie de foto hieronder) en Google Pixel 3 (en Pixel 3 XL) hebben een dubbele frontcamera met deze feature.

De tweede camera kan ook een groothoeklens zijn om een groter deel van de omgeving in beeld te krijgen. Dat is handig als je een selfie maakt met meerdere mensen; zij staan dan ook op je foto. In de camera-app wissel je met één druk op de knop tussen de primaire camera en de groothoekcamera. Zoek je een smartphone met zo’n cameramodule? De HTC U12 Plus, LG V40 ThinQ en Alcatel 5 zijn enkele modellen waar je uit kan kiezen.