Makers van wearables proberen steeds vaker mentale gezondheid onderdeel te maken van hun producten. Als ze dit echt serieus willen aanpakken, moeten ze deze dingen doen.
Lees verder na de advertentie.
Als wearables mentale gezondheid echt serieus nemen
Samsung, Fitbit, Garmin en anderen proberen allemaal iets met mentale gezondheid te doen via hun wearables. Inmiddels kunnen al deze fitnesstrackers en smartwatches uitstekend je fysieke gezondheid in de gaten houden, maar de mogelijkheden voor mentale gezondheid zijn nog beperkt.
Zo heb je hier en daar een stresscore, kun je een scan doen om het zweetgehalte in je handen te meten en kun je tot rust komen met een ademhalingsoefening. Het valt ook niet mee. Je fysieke gezondheid kan goed in grafiekjes worden geplaatst, maar je mentale gezondheid niet.
Toch zijn er een aantal dingen die de fabrikanten van wearables kunnen doen om hier een volgende stap in te zetten.

1. Privacy voorop
Koop je een wearable dan denk je waarschijnlijk niet eens na over je privacy. Je gaat akkoord met de voorwaarden en laat de smartwatch en tracker allerlei data over je verzamelen
Zeker als het gaat om data over je mentale gezondheid moet je daar extra voorzichtig mee zijn. Uit onderzoek van Mozilla bleek onlangs dat de meeste apps voor mentale gezondheid hun privacy totaal niet op orde hebben. Meerdere apps delen je informatie gewoon met adverteerders.
Als fabrikanten van wearables mentale gezondheid echt serieus nemen, moeten ze heel duidelijk zijn over hun privacyvoorwaarden en deze data nooit gebruiken voor advertenties.
2. Meet de hele dag door
Menig wearable die nu op de markt te vinden is, biedt een scan voor je mentale gezondheid. Je neemt dan een momentje, houdt je vingers of handpalm op je wearable waarna je zweet en hartslag wordt gemeten. Dat geeft een vertekend beeld van hoe de persoon zich door de dag heen voelt.
Als je zo’n momentje pakt ben je waarschijnlijk al wat ontspannen, terwijl je waarschijnlijk niet de tijd neemt om een scan te doen als je gestresst of bang bent. Daarom is het nodig dat deze informatie de hele dag door wordt gemeten om trends te herkennen.
3. Vraag om input van de gebruiker
Je mentale gezondheid en je fysieke gezondheid hebben vaak invloed op elkaar. Het is daarom belangrijk om deze data te combineren. Wearables zouden informatie over je fysieke gezondheid heel goed kunnen koppelen aan je gemoedstoestand door regelmatig te vragen hoe het met je gaat. Maak dat zo makkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld dat je een emoji aantikt op het schermpje om je huidige emotie mee uit te beelden.
Die informatie kan vervolgens gekoppeld worden aan je fysieke gezondheidsdata, zodat via kunstmatige intelligentie patronen herkend worden.

4. Koppel die informatie aan het smartphonegebruik
Het kan zeer waardevol zijn als ook je smartphonegebruik wordt meegenomen in deze data. Misschien ben je angstig elke keer voor het voeren van een telefoongesprek, misschien voel jij je meer somber als je uren achter elkaar op sociale media hebt gescrolled. Pas als je dat soort patronen gaat herkennen, kun je er wat aan doen.
5. Geef praktische tips
Als je een waarschuwing van je wearable krijgt dat het misschien niet goed gaat, heb je daar vaak weinig aan. Dat voel je zelf namelijk ook wel. Maar via praktische tips kan een wearable een waardevolle partner worden voor iedereen die met hun mentale gezondheid stoeit.
Als de wearable bijvoorbeeld ziet dat je voor langere termijn droevig bent en weinig buiten bent geweest, kan die voorstellen om naar buiten te gaan voor een wandeling. Koppel daar een beloning aan en je hebt een krachtige motivator om zelf aan je mentale gezondheid te werken.
Meer over wearables
Er zijn verschillende manieren waarop wearables goed zijn voor je gezondheid en je kunt ook wearables inzetten tijdens en rond je menstruatie. Maar hoe ga je om met de angst rond die constante gezondheidsdata?
- Android-tips: let op deze 5 dingen als je draadloze oordopjes koopt (22 apr)
- Smartwatch verkopen? Zo krijg je het meest voor je oude horloge (28 mrt)
- Met deze 7 tips haal je meer batterij uit je Wear OS-smartwatch (24 jan)
- 5 manieren om je oude smartwatch een nieuw leven in te blazen (4 jul 2022)
- Video van de week: gebruik je smartphone als powerbank (1 jul 2022)