Merknaam Android onder vuur: ontwikkelaar eist $100 miljoen

Redactie
1 mei 2009, 12:09
4 min leestijd
Merknaam Android onder vuur: ontwikkelaar eist $100 miljoen
android

Is Erich Specht een arme ontwikkelaar die door Google in hoek is gezet? Of is Specht gewoon een profiteur, die heeft afgewacht tot Android een behoorlijke marktpositie heeft veroverd? Specht heeft een claim van $100 miljoen ingediend, die door Google en 46 andere technologiebedrijven moeten worden betaald. Inzet is het gebruik van de naam Android.

Specht heeft namelijk een bedrijf met de naam Android Data Corp en beweert dat Google de naam gewoon gestolen heeft. “Het is onze merknaam en Google gebruikt het alsof het van hen is”, zegt advocaat Martin Murphy. Google-woordvoerder Andrew Pederson ziet dat anders: hij beweert dat de claim onzinnig is en dat Google zich flink zal verdedigen.

Lees verder na de advertentie.

Je zou toch zeggen: als Google een merknaam verzint hebben ze een heel leger aan juridisch adviseurs achter de hand, die nagaan of zo’n merknaam al in gebruik is? Desnoods hadden ze het bedrijf van Specht compleet opgekocht, om de naam te kunnen gebruiken. Maar er blijkt meer te spelen: Google was wel degelijk op de hoogte dat Specht de merknaam Android al gebruikte.

Naast Google liggen er ook claims bij alle andere bedrijven die deel uitmaken van de Open Handset Alliance: Motorola, Qualcomm, Sprint Nextel, T-Mobile, Texas Instruments en buitenlandse bedrijven zoals China Mobile, Samsung, Telefonica, Toshiba en Vodafone. Specht baseert zich op een registratie bij het U.S. Patent and Trademark Office (PTO) van bijna 10 jaar geleden. De ontwikkelaar begon in 1998 met activiteiten onder deze naam. Het gaat daarbij om software voor beveiligde gegevenstransfer vanaf websites. De merknaam ‘Android Data’ werd in 2002 toegewezen voor e-commerce-software. Google diende de merknaam Android pas in oktober 2007 in, een paar dagen voordat het bedrijf de plannen rond Android openbaar maakte. De PTO wees de aanvraag in februari 2008, omdat Specht de naam al geregistreerd had. Google ging in beroep, met het argument dat Specht’s claim geen waarde meer had wegens inactiviteit. Android Data Corp. zou in mei 2004 zijn ontbonden en pas later weer actief zijn geworden. De PTO wees Google’s argument af en wilde ook niet op verdere pogingen om de merknaam te registreren ingaan. Afgelopen november werd Google’s aanvraag voor de merknaam Android opgeschort.

Advocaat Murhpy schildert het conflict als David tegen Goliath. Specht heeft een hoop moeite gestoken in het bedenken van de naam. Waarom Specht nu zo laat in actie komt, heeft ermee te maken dat hij zich nu pas realiseerde dat Google inbreuk maakte op zijn merkrecht. Omdat het conflict al veel langer speelde, lijkt dat argument niet erg sterk. Google zit in een lastig parket, met name omdat de merknaam van Specht aan software is gekoppeld. Bij de PTO is Android al tientallen keren als merknaam geregistreerd, maar voor heel andere producten, zoals sieraden. De merknaam die Specht en Google willen zit in dezelfde klasse, namelijk ‘International Class 009’, die betrekking heeft op hard- en software.

Om het lastiger te maken heeft Specht de merknaam ‘Android Data’ geregistreerd. Zijn advocaat meent nu dat er ook recht bestaat op de merknaam ‘Android’ omdat het achterste gedeelte ‘data’ beschrijvend is. Android is het dominante woord in de merkrechtregistratie, beweert advocaat Murphy. Als criterium wordt gekeken of mensen de twee merken zouden kunnen verwarren. Die kans is niet zo groot: Android is een mobiel platform en bij Specht gaat het om e-commercesoftware. Op dat punt wint Google weer een punt. Maar Specht beweert dat zijn bedrijf schade ondervindt omdat mensen hem als de na ¤per gaan zien, terwijl hij juist als eerste de naam had bedacht. Erg groot kan Android Data Corp niet zijn; gek genoeg is er op internet helemaal nauwelijks informatie over het bedrijf te vinden en een eigen website hebben we ook niet kunnen vinden.

Google is op de hoogte dat de zaak speelt, maar heeft nog geen direct contact gehad met Specht of zijn advocaat. Android Data wil komende donderdag een tijdelijke restraining order indienen, met de eis om alle Google Android-producten van de markt worden gehaald en onder een andere naam te koop aangeboden zullen worden. Ook alle websites en marketingmaterialen waarop de naam Android voorkomt zullen moeten worden aangepast. Na het deponeren van de klacht heeft Google 60 dagen om te reageren. De kans is groot dat Google de zaak uiteindelijk afkoopt. Een rechtszaak tegen Google en 46 andere bedrijven zal namelijk een onbeheersbare berg werk en papier opleveren en daar zitten zowel de rechter als de aangeklaagde bedrijven niet op te wachten.

Meer info: TechCrunch

Categorie: Opmerkelijk
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's