Dit is waarom Microsoft 250 miljoen dollar betaalt voor SwiftKey

Redactie
3 februari 2016, 11:08
2 min leestijd
Dit is waarom Microsoft 250 miljoen dollar betaalt voor SwiftKey

Microsoft heeft bevestigd dat het SwiftKey heeft overgenomen. SwiftKey  is één van de meest gebruikte toetsenborden op Android en ook op iOS immens populair. Met de overname is een bedrag van 250 miljoen dollar gemoeid.

Lees verder na de advertentie.

Microsoft koopt Swiftkey

De overname van SwiftKey kost Microsoft 250 miljoen dollar, zo schrijft de Financial Times. Microsoft heeft de overname vanochtend bevestigd op zijn eigen blog. SwiftKey werd in 2010 oorspronkelijk voor Android uitgebracht, maar is inmiddels ook erg populair op iOS. SwiftKey staat bekend om zijn woordvoorspellende techniek, die aan veel smartphonefabrikanten is  verkocht om te integreren in het eigen toetsenbord.

Microsofts Harry Shum, hoofd onderzoek, zeg in de blog over de overname en de oprichters van SwiftKey: “Wij vinden de technologie van SwiftKey fantastisch en houden van het team dat Jon en Ben hebben gevormd.” Samen zouden de twee bedrijven veel meer kunnen bereiken dan ieder van hen apart had gekund, zo benadrukt hij.

SwiftKey-oprichters Jon en Ben laten  in hun blog weten dat ze denken dat de overname door Microsoft de volgende stap is in de ontwikkeling van het bedrijf en het toetsenbord.  SwiftKey blijft gewoon, gratis, bestaan, zo benadrukken  de ontwikkelaars: “Wij zijn nog altijd vastbesloten om onze apps op  nieuwe en innovatieve manieren te verbeteren”. De overname veroorzaakt bij veel gebruikers echter twijfels, hoewel dat volgens SwiftKey-oprichters nergens voor nodig is.

250 miljoen dollar

Met de overname zou het immense bedrag van 250 miljoen dollar gemoeid zijn. Dat lijkt veel voor de aankoop van een toetsenbord-app. SwiftKey bestaat echter niet alleen uit een app met meer dan honderden miljoenen installaties  en 130.000 vip-gebruikers.  De overname betekent ook  dat Microsoft er een team bij krijgt dat veel kennis heeft op het vlak van kunstmatige intelligentie.

SwiftKey bracht bijvoorbeeld eerder dit jaar de app SwiftKey Neural  uit, dat nog een stapje verder moet gaan dan SwiftKey. Neural herkent en leert van de zinsopbouw, patronen en woorden die jij vaak gebruikt om betere suggesties te doen. Hierdoor kun je in een handomdraai complete zinnen zonder spel- of typefouten tikken.  Dit kan het toetsenbord doen, omdat het gebaseerd is op een kunstmatig neuraal netwerk dat de structuur en werking van het menselijk brein nabootst. Een compleet andere stap in de ontwikkeling van een toetsenbord en applicaties dan tot nu toe werd gedaan.

Het ziet er verder naar uit dat Microsoft de voorspellende techniek van SwiftKey onder meer wil gaan gebruiken voor het eigen Word Flow-toetsenbord dat  het bedrijf het later dit jaar ook zal uitbrengen voor iOS. De  fabrikant van de Windows Phone lijkt zich de laatste tijd veel meer te focussen op Android en iOS. Zo werden er al meerdere applicaties uitgebracht voor de concurrerende software, zoals Sunrise Calender en Mimicker Alarm.

Lees het laatste nieuws over Microsoft

Bronnen: Microsoft, SwiftKey
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu