De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Microsoft ontvangt 5 dollar voor elke HTC met Android

Redactie
27 mei 2011, 22:34
1 min leestijd
Microsoft ontvangt 5 dollar voor elke HTC met Android

Een analist van Citigroup maakte vandaag bekend dat HTC voor elke verkochte telefoon met Android, $5 aan Microsoft moet overmaken. Dit is het resultaat van een schikking die HTC met Microsoft trof. De softwaregigant beschuldigde HTC ooit van inbreuk op intellectueel eigendom.

Volgens juridisch analisten is Android een “tikkende tijdbom van patentinbreuken”. Microsoft is namelijk niet de enige partij die fabrikanten van Android-telefoons aanklaagt. Ook Apple heeft een rechtszaak tegen HTC lopen vanwege patentschendingen. Op zijn beurt klaagt Oracle, Google aan vanwege het gebruik van Java in Android. Deze rechtszaken zullen waarschijnlijk op dezelfde manier geschikt worden als tussen HTC en Microsoft.

Lees verder na de advertentie.

Fabrikanten zullen voor elke verkochte Android-telefoon een bepaald bedrag aan de aanklagers af moeten dragen. Deze ontwikkeling baart voornamelijk financieel analisten veel zorgen. De winstmarges op Android-telefoons en tablets zijn namelijk laag, tussen de 10 en 15 procent op telefoons en 2 tot 3 procent op tablets. Een ‘boete’ van bijvoorbeeld $5 hakt dus aardig in op de winstmarge van een telefoon met een verkoopprijs van $200.

Het lijkt op dit moment echter onwaarschijnlijk dat op korte termijn uitsluitsel komt over de patentinbreuken die Android maakt. De rechtszaken zijn namelijk al een tijdje aan de gang en door constante ontwikkelingen in de markt voor mobiele telefoons is het voor rechters lastig om met behulp van (de juiste) jurisprudentie tot een oordeel te komen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu