Met Xcloud speel je straks Xbox-games op je Android-smartphone

Thomas Haenen
9 oktober 2018, 11:13
2 min leestijd
Met Xcloud speel je straks Xbox-games op je Android-smartphone

Vanaf volgend jaar kun je games als Forza Horizon 4, Sea of Thieves en Call of Duty ook op je smartphone spelen. Microsoft introduceert Project xCloud, een streamingdienst voor Xbox-games.

Lees verder na de advertentie.

Microsoft xCloud: overal Xbox-games spelen

Nu heb je nog een Xbox of pc nodig om Microsoft-games te spelen, maar vanaf volgend jaar kan het ook op je smartphone, tablet of eigenlijk elk apparaat met een scherm en internetverbinding. Dat is het doel van xCloud, een nieuw project dat Microsoft presenteerde.

Microsoft heeft datacentrums verspreid over de hele wereld, waaronder Nederland. Het bedrijf heeft speciale, krachtige servers ontwikkeld die over dezelfde hardware beschikken als een Xbox. Met je smartphone, tablet of laptop maak je verbinding met de servers van Microsoft, om games naar keuze te spelen.

Om te spelen heb je zelf geen console nodig, alleen een snelle internetverbinding. De besturingsmethode is ook aan jou: speel met muis en toetsenbord, of sluit een (bluetooth-)controller aan. Hoe je precies voor de games moet betalen, is onbekend. Mogelijk betaal je een vast bedrag per maand à la Netflix, maar het kan ook zijn dat Microsoft je voor elke game laat afrekenen.

In een eerste video van xCloud zien we onder andere beelden van Sea of Thieves, Halo en Gears of War, games die door Microsoft zelf zijn ontwikkeld. Volgens het bedrijf is de achterliggende technologie echter open genoeg dat ook andere ontwikkelaars hun games voor de dienst kunnen uitbrengen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld Call of Duty en Red Dead Redemption 2 kunt streamen.

Een publieke testversie van xCloud verschijnt in de loop van 2019, zo laat Microsoft weten. Wanneer de definitieve versie lanceert, is nog onbekend.

Google, Nvidia en Sony doen meer

Microsofts grote concurrent Sony laat je al langer games streamen naar je smartphone. Met Remote Play kun je PlayStation 4-games op je toestel spelen. Daarvoor moet je echter wel een PlayStation thuis hebben staan; er zijn geen consoles in de cloud waarmee je op elk moment kan verbinden. Bovendien werkt Remote Play alleen op Sony’s eigen smartphones, zoals de Xperia XZ3.

Andere grote bedrijven experimenteren ook met het streamen van games. Zo introduceerde Google vorige week Project Stream. Een testversie, waarmee je Assassin’s Creed Odyssey direct vanuit Chrome speelt, is nu al beschikbaar voor een select groepje gebruikers. Ook Nvidia heeft met GeForce Now grootse ambities als het om streaming gaat.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu