Dit is waarom HTC stopt met budgetsmartphones

Thomas Haenen
17 februari 2017, 9:45
2 min leestijd
Dit is waarom HTC stopt met budgetsmartphones

HTC maakte eerder dit jaar bekend dat het geen budgetsmartphones meer gaat uitbrengen. Het Taiwanese bedrijf heeft bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers een verklaring gegeven voor dat besluit.

Lees verder na de advertentie.

Minder HTC-smartphones

In 2017 zullen er slechts zes tot zeven smartphones van HTC verschijnen, zo bevestigde Chia-Lin Chang bij de presentatie van HTC’s kwartaalcijfers. Chang is het hoofd van HTC’s mobiele divisie. De focus ligt daarbij vooral op opvallende toestellen met hogere prijzen. Het bedrijf gaat geen budgetsmartphones meer uitbrengen in het komende jaar, aldus Chang.

Volgens Chang is de concurrentie op budgetgebied simpelweg te groot. HTC bracht de afgelopen jaren wel enkele smartphones uit die tussen de 150 en 250 euro waren, maar die waren doorgaans weinig succesvol. Het bedrijf wist zich dan ook vaak nauwelijks te onderscheiden met deze toestellen. Concurrenten als Huawei, Samsung en andere kleinere bedrijven wisten doorgaans betere hardware voor minder geld uit te brengen, waardoor HTC’s toestellen al gauw kansloos waren.

Minder HTC-smartphones

De toestellen werden niet alleen nauwelijks verkocht, de winstmarge die erop werd behaald was ook nog eens minimaal. Om te concurreren op budgetsmartphones moeten fabrikanten de prijs zo laag mogelijk houden. Bedrijven als Huawei maken op dit gebied vooral winst door miljoenen stuks van één toestel te verkopen. Verkoop je net als HTC slechts enkele duizenden exemplaren, dan is de winst minimaal. Dat terwijl een high-end smartphone als de HTC 10 een veel grotere winst oplevert.

HTC boekt wederom verlies

HTC boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van slechts 680 miljoen euro, 13 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. Op die omzet maakte het bedrijf bovendien een verlies van 94,6 miljoen euro.

Als HTC de focus in 2017 volledig legt op duurdere smartphones, maar toch nog dezelfde omzet weet te behalen, dan hoopt het bedrijf een kleine winst te boeken. Op high-end smartphones als de HTC U Ultra, die binnenkort in de winkels ligt, zit namelijk een grotere winstmarge.

Het gaat er al geruime tijd slecht met de verkoop van HTC’s smartphones. Het bedrijf heeft sinds begin 2015 geen winst gemaakt. De hoop is dat deze strategie met minder HTC-smartphones daar verandering in kan brengen.

Lees het laatste nieuws over HTC

Bron: HTC Source
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC U Ultra
HTC U Ultra

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu