De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Deze Blloc-smartphone moet je volgens de makers zo min mogelijk gebruiken

Thomas Haenen
24 oktober 2018, 13:14
2 min leestijd
Deze Blloc-smartphone moet je volgens de makers zo min mogelijk gebruiken

Zit jij ook al de hele dag op je smartphone? De makers van de Blloc Zero 18 zetten een zwartwit-scherm in om dat te stoppen. Het Android-toestel is nu beschikbaar als pre-order.

Lees verder na de advertentie.

Minimalistische smartphone Blloc ontmoedigt gebruik

Steeds meer fabrikanten en ontwikkelaars zetten serieuze stappen om het gebruik van smartphones te ontmoedigen. We ontgrendelen onze toestellen dagelijks gemiddeld honderden keren, en staren al gauw drie uur per dag naar het scherm. Google introduceerde dit voorjaar de ‘Digital Wellbeing’-app in Android Pie, Apple houdt je op je hoogte van de schermtijd en ook Facebook probeert overmatig gebruik te ontmoedigen. Geen enkel bedrijf gaat echter zo ver als Blloc.

Dit Duitse bedrijf heeft namelijk een smartphone gebouwd die zowel hardware als software inzet om fervent gebruik te ontmoedigen. Het toestel heet de Blloc Zero 18, en is vanaf november verkrijgbaar in verschillende Europese landen waaronder Nederland. Je kunt het toestel via de site van de fabrikant bestellen voor 359 euro.

Minimalistische smartphone Blloc

Zet je de specificaties op een rijtje, dan oogt het toestel niet direct bijzonder. De Blloc Zero 18 heeft een 5,8 inch-scherm met full hd-resolutie, Helio P23-chip met acht cores en 4GB werkgeheugen en is achterop voorzien van een 13 megapixel-camera. Ook het design, inclusief notch bovenin het scherm, is op het eerste gezicht weinig onderscheidend.

Zwartwit-scherm

Tot je de smartphone aan zet. Deze Blloc toont standaard namelijk alles in zwartwit. Het idee daarachter is dat we gauw worden afgeleid door alle mooie beelden die we op onze smartphone zien. Met monochroom beeld zijn apps als Instagram, YouTube en Netflix opeens een stuk minder aantrekkelijk. Daardoor leg je je toestel sneller weg en zul je minder vaak geneigd zijn om te ontgrendelen.

Het toestel heeft overigens wel een kleurenscherm, maar standaard wordt alles in zwartwit getoond. Met één druk op de vingerafdrukscanner zet je de kleuren echter weer aan. Het is dus aan jou om die verleiding te weerstaan.

Ook aan de software zijn aanpassingen gemaakt om intensief gebruik te ontmoedigen. Het toestel heeft een aangepast homescreen met ‘Blloc Tiles’. Dat zijn kleine blokjes die direct relevante informatie bieden voor de apps die je het vaakst gebruikt. Zo kun je in één oogopslag het weer, gemiste oproepen, het laatste nieuws, tussenstanden van sportwedstrijden en meer zien, zonder dat je andere apps hoeft te openen.

Blloc Tiles

Verder functioneert het toestel als elke andere Android-smartphone. Al je apps werken gewoon, en zijn dus desgewenst ook in kleur beschikbaar. Maar als het aan de makers van de Blloc ligt, is dit een toestel dat je vooral zo vaak mogelijk links laat liggen.

Blloc is niet het enige bedrijf dat denkt de oplossing te hebben gevonden voor overmatig smartphonegebruik. Onlangs maakte Palm een comeback met een nieuwe smartphone die eigenlijk geen smartphone is. Het toestel is bedoeld als accessoire voor naast je bestaande toestel. Dat bedrijf kiest voor een kleiner scherm om gebruik minder aantrekkelijk te maken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu