MIT transformeert Android-telefoon in een supercomputer
Redactie

supercomputer androidVeel wetenschappers maken gebruik van supercomputers om moeilijke berekeningen uit te voeren. Binnenkort kunnen mensen met een normale mobiele telefoon ook soortgelijke calculaties uitvoeren. Wetenschappers van MIT werken aan een mobiele applicatie, waarmee onderzoekers direct in het veld aan de slag kunnen met onderzoeksresultaten.

De mobiele applicatie lost specifieke wetenschappelijke problemen op, en dus niet alle wetenschappelijke problemen. Een voorbeeld: hoe beweegt een bepaalde vloeistof door een pijp? Supercomputers doen er een uur over om dit te berekenen. De mobiele applicatie lost het probleem in enkele seconden op.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


Dit komt omdat de mobiele app werkt met modellen voor specifieke problemen. Je moet het als volgt zien: stel, je hebt een liter water nodig. Een model levert dan een maatbeker, zodat je binnen een paar seconden de juiste hoeveelheid hebt. Maar doordat het model enkel een maatbeker levert, kun je niet 100 kilo afwegen of de omtrek van de aarde meten.

Wetenschappers die het veld ingaan, weten voor de tijd al welke berekeningen ze moeten maken. Zij kunnen dan een model downloaden op hun telefoon. Zo hoeven ze in het veld alleen nog maar bepaalde parameters in te vullen.

De mobiele applicatie wordt geleverd met negen modellen. Toch biedt een mobiele telefoon plaats voor duizenden modellen. De wetenschappers zijn van plan om in een later stadium meer modellen op een server te zetten, die gebruikers kunnen downloaden.

Op de foto is te zien hoe de software werkt op een Google Nexus One. Het is onbekend of de app via de Android Market wordt aangeboden.

Via: MIT

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.