Weg met de portemonnee: de toekomst van betalen is je Android

Redactie
13 november 2015, 14:00
10 min leestijd
Weg met de portemonnee: de toekomst van betalen is je Android

Je smartphone wordt steeds belangrijker: van sociale contacten en nieuws tot het stroomlijnen van het dagelijks leven. Bij laatstgenoemde hoort ook betalen, waarbij nu een verschuiving van pinpas naar smartphone waarneembaar is.

Lees verder na de advertentie.

Jaren geleden liep ik met een dikke portemonnee in mijn achterzak. Zo’n oude lederen portefeuille met verjaarde bonnetjes, visitekaartjes en een vakje met muntgeld. Een zwaar ding dat niet echt stijlvol was, maar wel praktisch. Vervolgens zwichtte ik voor de ‘minimal wallet’, een hype die op Kickstarter begon met Slim, een stukje elastiek dat een handjevol kaartjes bij elkaar houdt. Nu gebruik ik de Nederlandse Secrid-portemonnee, die met een handig uitschuifsysteem heel snel toegang biedt tot al je kaarten. EĂ©n probleem: het blijft nog steeds een extra accessoire die ik niet moet vergeten.

En eigenlijk ben ik best vergeetachtig. Elke dag controleer ik of ik de drie belangrijke accessoires bij heb: mijn smartphone, portemonnee en sleutels. En het gebeurt wel eens dat ik één van de drie toch vergeet – vaak mijn portemonnee of sleutelbos. Gelukkig worden deze twee accessoires de komende jaren steeds vaker in één product samengevoegd: de smartphone. De eerste trend  die voor de consument is op te merken, is de opkomst van mobiel betalen. En die juich ik enorm toe, zij het met wat kanttekeningen.

De opkomst van nfc

De trend van mobiel betalen is begonnen met de opkomst van Near Field Communication (nfc). Deze technologie maakt het mogelijk dat twee apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren en zit ook in verschillende bankpassen geĂŻntegreerd. Met een nfc-chip kan een apparaat met een andere nfc-chip communiceren die middels radiofrequentie verbonden zijn. De belangrijkste eigenschap van nfc is dat het alleen werkt als je beide apparaten bij  elkaar in de buurt houdt.

nfc

Het grote voordeel van nfc is dat het en heel energiezuinig is en je toch heel snel acties kan uitvoeren. Velen dachten dat bluetooth de rol zou krijgen die  nfc  vandaag de dag vervult, maar om constant een bluetooth-verbinding ingeschakeld te hebben en deze met allerlei apparaten te verbinden (pincode invoeren, verbinding accepteren) bleek  iets te veel van het goede. Daarom biedt nfc op dit moment en hoogstwaarschijnlijk voor de komende jaren een handige oplossing voor acties die je snel wilt uitvoeren, zoals een koffie bij de kassa afrekenen.

Van pas naar telefoon

Onder andere ING, ABN Amro en de Rabobank zijn druk bezig om de oude pinpassen te vervangen door nieuwe nfc-pinpassen. In deze passen zit een klein nfc-chip verwerkt waarmee je draadloos kunt betalen, met een maximum van 25 euro. Je houdt ‘m tegen de betaalterminal aan en je kunt draadloos afrekenen. Bij de meeste winkels op de Nederlandse stations, de Albert Heijn en enkele andere grote ketens en winkels kun je al draadloos betalen. Deze betaalterminals zijn voorzien van een nfc-chip die tegelijkertijd ook mobieltjes accepteren – zolang er maar een nfc-chip in present is.

Terwijl veel Nederlanders nog op een nfc-betaalpas wachten, zetten de banken de nieuwe nfc-technologie door naar de smartphone. De meeste Android-toestellen zijn al jaren voorzien van een nfc-chip. Deze zit meestal aan de achterkant en wordt alleen geactiveerd als ook je scherm is ingeschakeld. De technologie werkt precies hetzelfde: er wordt gebruikgemaakt van twee nfc-chips om een betaling te voltooien. Maar in plaats van een pasje, gebruik je jouw smartphone.

https://twitter.com/danielverlaan/status/641945067406663680

Wat is dan het grote voordeel? Je hebt geen pasjes meer nodig. Dat klinkt misschien als een grote verandering, maar het laat een belangrijke verschuiving in de wereld van betalen zien. Allereerst is er al jaren een verschuiving van contant naar giraal, want we pinnen meer en betalen minder met cash. We zijn dus van munt- en briefgeld naar pasjes overgegaan, en nu start  de trend dat we in plaats van pasjes onze smartphone gaan gebruiken.

Is betalen met je smartphone wel veilig?

Dat is lastig te zeggen. Het probleem betreffende  veiligheid is tweeledig. Ten eerste bestaan er zorgen over de veiligheid van betalen via nfc, en ten tweede zijn  er zorgen over betalen via een app. Om te beginnen bij nfc: dat is een redelijk veilig protocol, maar kan wel worden misbruikt middels een malafide betaalterminal.

Stel, je staat in een drukke tram met je portemonnee in je achterzak. Als je  nfc-pas niet is beschermd, dat kan  bijvoorbeeld door hem in een ijzeren hoesje te stoppen (zoals de Secrid-portemonnee), kan een kwaadwillende met een malafide betaalterminal tot twee keer een maximum bedrag van 25 euro overschrijven zonder dat jij dit weet. Je zou dan maximaal 50 euro verliezen, hoewel  veel banken dit bedrag netjes terug betalen.

secrid

Bij jouw smartphone is dit risico veel kleiner, omdat het scherm ingeschakeld moet zijn om de betaling uit te voeren. Dit zou beteken dat de digitale zakkenroller wel heel dicht in de buurt moet komen van de smartphone die je op dat moment in je handen hebt. Daarnaast maakt de smartphone bij een transacties veelal geluid of trilt het apparaat. Betalen via een nfc-chip met een smartphone is dus relatief gezien veiliger dan via een nfc-bankpas.

Het grote probleem van smartphones zijn de besturingssystemen. Android staat niet bekend om zijn veiligheid; de software heeft regelmatig last van ernstige beveiligingslekken. Daarnaast moet je vertrouwen op de veiligheid van de betaal-app, meestal is dit de app van jouw bank. Het is gebleken dat de veiligheid van de bank-apps lang niet altijd gegarandeerd  is. Zo was de ING-app in 2012 maandenlang onveilig, waardoor kwaadwillenden transacties konden kapen en naar een ander rekeningnummer door konden sturen. De laatste tijd zijn er geen ernstige lekken aan het licht gekomen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze er niet zijn.

De veiligheid van bank-apps is niet gegarandeerd

De vraag blijft: vertrouw je technologieĂ«n als Android, apps en nfc genoeg om met je bankzaken om te gaan? Als het antwoord hierop nee is, dan kun je gewoon de ‘normale’ bankpas blijven gebruiken. Die zal echt nog niet gaan verdwijnen. De avonturiers die graag met cutting edge technologie bezig willen zijn, zullen de potentiĂ«le risico’s waarschijnlijk voor lief nemen.

Kleven  er nog meer nadelen aan mobiel betalen?

Ja, mobiel betalen kent nog twee nadelen. In het verlengde van wat ik eerder schreef: Android-gebruikers beveiligen hun smartphones vaak onvoldoende. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen vergrendeling of de  pincode ‘0000’ of ‘1234’. Dat kan echt niet meer anno 2015. Gebruik je vingerafdruk, een lange pincode of een wachtwoord om je smartphone te beveiligen. Mocht je deze ooit kwijtraken, dan kan de ‘eerlijke vinder’ er in ieder geval niet in. Door hem  op afstand te resetten, blijft jouw data veilig. Als je geen beveiliging gebruikt, is al jouw informatie toegankelijk.

nexus 5x review 3

Mobiel betalen vergt in veel gevallen nog steeds  het gebruik van een pincode of andere methode van authenticatie, maar het niet beveiligen van je Android maakt je een stuk kwetsbaarder. Wel kun je  je bank bellen om te melden dat je smartphone is gestolen of dat je deze  bent verloren, waarna zij de mogelijkheid om mobiel te betalen uitschakelen.

Het tweede grote nadeel is de accu van een smartphone. Zoals we allemaal weten: die raakt vrij snel op. Stel dat al je pasjes in je smartphone zijn geĂŻntegreerd, maar de accu leeg raakt. Wat moet je dan? Voordat de smartphone echt als standaard betaalmiddel kan worden ingezet, is het belangrijk dat de accuduur van smartphones nog flink wordt verbeterd  .

Met welke diensten kun je al mobiel betalen?

Er zijn al verschillende diensten waarmee je via je smartphone kunt betalen. Deze diensten vervangen echter nog lang niet de portemonnee en je pinpas, maar zorgen er wel voor dat  er een begin is voor  betalen via je Android. Android Planet zet de belangrijkste betaaldiensten voor je op een rij.

ingmobielbetalen

ING Mobiel Betalen
De beste en meest uitgebreide app is ING Mobiel Betalen, waarmee klanten van de ING met hun Android-smartphone met nfc-chip een betaling kunnen uitvoeren. Aan het einde van 2015 is de dienst voor alle gebruikers beschikbaar, mits hun Android-versie 4.4 of hoger is. Bij het afrekenen zie je het bedrag en of de betaling is voltooid. Via de app kun je ook de rekening kiezen die je aan de ING-app hebt gekoppeld, zoals een zakelijke rekning. Het gebruik van de dienst gaat 50 cent per maand kosten.

→  Meer informatie over ING Mobiel betalen

rabowalleticon

Rabo Wallet
De Rabo Wallet lijkt grotendeels op ING Mobiel Betalen, maar werkt met veel minder smartphones: enkel een handje vol Samsung-toestellen. De app biedt ook de mogelijkheid om klantenkaarten te beheren, zoals de bonuskaart van de Albert Heijn. Deze kun je dan via het scherm van je smartphone door de kassa laten scannen.

→ Download Rabo Wallet in Google Play (gratis)

daalder

Daalder
Daalder is een betaaldienst van Nederlandse bodem. Je wisselt euro’s om in daalders, die je vervolgens met de bijbehorende app kunt uitgeven bij diverse winkels en horeca-gelegenheden in Utrecht, Zeeland en Noord- en Zuid-Holland. Met Daalder betaal je niet via een betaalterminal met nfc-chip, maar laat je een qr-code scannen waarmee de betaling wordt voltooid. De winkel of horecagelegenheid ziet vervolgens in hun Daalder-app of de betaling is doorgekomen.

→ Download App in Google Play (gratis)

paypal

PayPal
PayPal is een bekende naam in de wereld van online betalen en wordt meestal gebruikt om producten bij buitenlandse websites aan te schaffen. Via de app is het mogelijk om snel en gemakkelijk geld naar anderen te sturen door enkel hun e-mailadres in te vullen. PayPal werkt samen met onder andere je bankrekening of creditcard en schrijft automatisch de gewenste bedragen over nadat de transactie is voltooid. PayPal is ook druk bezig met nfc-betalingen, maar in Nederland zijn daar vooralsnog geen plannen voor.

→ Download PayPal in Google Play (gratis)

vodafonewallet

Vodafone Wallet
De Vodafone Wallet werkt net als Daalder en PayPal met een oplaaddienst: je maakt geld over naar de Vodafone Wallet om er vervolgens mee te betalen. Dit gaat via de Vodafone SmartPass. Je kunt ook een creditcard aan de dienst koppelen. Vodafone Wallet is alleen beschikbaar voor Vodafone-klanten en werkt op geselecteerde toestellen met een nfc-chip of een nfc-simkaart. Het gebruik van Vodafone Wallet is gratis, maar voor SmartPass betaal je na het eerste gratis jaar 12,95 per jaar.

→ Download Vodafone Wallet in Google Play (gratis)

Wat brengt de toekomst?

De veiligheid van Android en bank-apps en te snel leeglopende accu’s blijven vooralsnog punten van kritiek. Al jaren zijn techneuten en ontwikkelaars bezig om de accutechnologie te verbeteren en Android minder energie te laten verbruiken, maar vooralsnog met weinig succes. De veiligheid van Android en de betreffende bank-apps moet de komende jaren ook in de gaten worden gehouden, zodat aan de consument getoond kan worden  dat mobiel betalen echt veilig genoeg is. Zo is Google samen met fabrikanten al begonnen aan een maandelijkse uitrol van beveiligingspatches en investeren banken steeds meer geld in de beveiliging van hun mobiele apps.

Ook wordt er uitgekeken naar Samsung Pay en Android Pay, die beide naar Nederland komen maar waarvan de uitroldatum nog niet is bekendgemaakt. Bij beide diensten moet je jouw betaalpas, zoals een bankpas of creditcard, aan de betaaldienst koppelen. Vervolgens houd je de smartphone bij een betaalterminal om de betaling te voltooien. Samsung Pay werkt naast nfc ook met de magneetstrip. De telefoon genereert dan een klein magnetisch veld waarmee zelfs oude betaalterminals geschikt zijn voor Samsung Pay. Een slimme zet.

SAMSUNGPAY

Eén ding mag duidelijk zijn: ook voor betalen ligt de toekomst bij de smartphone. Het is heel aannemelijk dat we over een aantal jaar massaal met onze smartphones betalen. Dat is niet alleen gemakkelijker omdat al je passen op één plek zitten en je geen chartaal geld meer bij hoeft te hebben, maar het biedt ook meer mogelijkheden. Dat zie je nu al bij het afrekenen bij een app als Thuisbezorgd, die op zijn beurt weer de app van je bank opstart en je middels je pincode laat afrekenen. Geen gedoe meer met tancodes en je bent veel sneller klaar.

Ook voor  betalen ligt de toekomst bij de smartphone

In de  nabije toekomst gaat het mogelijk worden  dat we via de nfc-chip heel gemakkelijk betalingen kunnen voltooien. Of dat nu bij een nfc-betaalterminal is of naar een vriend. Dat je 50 euro bij jouw bank-app invoert en vervolgens de smartphones tegen elkaar houdt om de betaling automatisch naar de ander over te schrijven. Zo simpel moet betalen gaan worden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu