De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo gebruik je jouw Android-smartphone als ov-chipkaart

Thomas Haenen
22 mei 2017, 9:23
2 min leestijd
Zo gebruik je jouw Android-smartphone als ov-chipkaart

Klanten van KPN en Vodafone en hun dochterproviders kunnen vanaf vandaag de ov-chipkaart vervangen met hun mobiele telefoon. Andere providers volgen mogelijk later.

Lees verder na de advertentie.

Mobiele ov-chipkaart: dit heb je nodig

De organisatie achter de ov-chipkaart heeft in de voorbije maanden al verschillende tests uitgevoerd en rolt de technologie nu uit naar iedereen. Iedereen met een nfc-simkaart van KPN of Vodafone en een smartphone met Android 4.4 (KitKat) of nieuwer kan direct aan de slag. Ook klanten met een mobiel of sim-only abonnement van Simyo, Yes Telecom en Telfort, die het netwerk van KPN gebruiken, zijn aan de beurt.

Heb je een abonnement bij Vodafone, dan kun je de Wallet-app gebruiken om je saldo te checken en op te waarderen. Klanten van de andere providers moeten de OV-Chip Mobiel-app gebruiken voor hun toestel. T-Mobile doet voorlopig nog niet mee; de provider zegt nog geen informatie te kunnen geven over wanneer het wel ondersteuning biedt.

Na het installeren van de app kun je je huidige chipkaart koppelen aan je telefoon. Vervolgens wordt de correcte informatie versleuteld opgeslagen en kun je zonder chipkaart op reis. Inchecken werkt hetzelfde als met de kaart: je houdt je smartphone tegen de paal of het poortje aan. Dat kan zelfs als je smartphone uit staat of de accu leeg is, omdat het via de nfc-chip in je simkaart gebeurt.

Mobiel saldo opladen

Er kleven nog wel enkele haken en ogen aan de functie. Zo kun je je saldo niet opladen via je mobiele telefoon. Daardoor kun je alleen reizen met abonnement of op saldo. Daarnaast worden sommige voordeeltarieven nog niet correct verwerkt via de app.

Je kunt de OV-Chip Mobiel-app voor je smartphone gratis downloaden via de site van Translink. Daar wordt je vervolgens door het proces meegenomen, want voor correcte werking zijn verschillende apps voor verschillende providers vereist. Via de app kun je ook je actuele saldo en je laatste tien reizen bekijken. Daarnaast krijg je een melding als je vergeet uit te checken.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu