De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom je voorlopig niet met je smartphone kunt betalen voor het OV

Thomas Haenen
24 april 2018, 10:26
2 min leestijd
Waarom je voorlopig niet met je smartphone kunt betalen voor het OV

Tests voor betalen met je smartphone in het openbaar vervoer zijn na bijna een jaar stopgezet. De technologie zat vol met kinderziektes en bleek niet klaar voor het grote publiek.

Lees verder na de advertentie.

Wat gebeurt er met contactloos betalen voor OV?

Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, schrapt zijn plannen voor OV-Mobiel. Tests voor OV-Mobiel liepen al sinds mei vorig jaar, maar worden vanaf juni stopgezet. Met de technologie was het mogelijk om met je smartphone te betalen in het openbaar vervoer, bij alle chippaaltjes in de bus, trein of tram.

mobiele ov-chipkaart stopt

Volgens Translink was het systeem nog niet klaar voor het grote publiek, en zijn er geen plannen om de huidige technologie door te zetten. De gebruikers die het afgelopen jaar in de testgroep zaten, kunnen hun smartphone nog tot 15 juni gebruiken om in- en uit te checken in het openbaar vervoer. Daarna moeten ze weer terug naar de OV-chipkaart.

Waarom is OV-chip Mobiel geflopt?

Translink ging voor OV Chip-mobiel de samenwerking aan met KPN en Vodafone. De twee providers waren verantwoordelijk voor het achterliggende betalingssysteem. Dat aanmeldproces bleek in de praktijk echter hopeloos complex.

Gebruikers in de testgroep moesten meerdere apps downloaden, een digitale portemonnee aanmaken, een account opzetten, dit koppelen aan een andere OV-account en vervolgens één cent naar Translink overmaken om de eigen bankrekening te koppelen. Het bleek voor de meeste gebruikers zo lastig dat KPN zijn testgroep van gebruikers één-op-één door het aanmeldproces moest helpen.

Ook bij de systemen aan de achterkant bleek OV-Chip Mobiel flink ingewikkeld. Volgens het Algemeen Dagblad moesten er negen verschillende ict-systemen samenwerken om alles goed te laten verlopen. Bovendien leunt de technologie op nfc-chips in smartphones, die alleen op Android-smartphones beschikbaar is voor andere apps. Apples iPhones hebben wel nfc-chips, maar alleen Apple zelf kan daar gebruik van maken. Daardoor waren alle iPhone-gebruikers, en daarmee een groot deel van alle Nederlanders, uitgesloten van OV-chip Mobiel.

Kan ik ooit wél betalen met mijn smartphone in het OV?

Hoewel de proef van het afgelopen jaar een overduidelijke flop was, geeft Translink het nog niet helemaal op. De organisatie zegt de komende tijd nieuwe technieken te onderzoeken, met de hoop op een later moment een nieuw systeem te lanceren. Een concrete datum wordt niet genoemd, maar het kan mogelijk nog jaren duren.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu