Tussenstand: zo staat de modulaire Android-smartphone er voor

Erwin Vogelaar
29 augustus 2016, 15:35
5 min leestijd
Tussenstand: zo staat de modulaire Android-smartphone er voor

Eerder schreven we al dat we de modulaire smartphone niet als redding van de smartphonemarkt zien, maar wat gebeurt er nou echt met deze toestellen? Hoe bevalt de Fairphone 2 in het gebruik en wat kunnen we verwachten van Project Ara? Tijd om modulair Android uit elkaar te halen.

Lees verder na de advertentie.

Modulair Android

Of modulair Android nou enkel een gimmick of de toekomst van de smartphonemarkt is, valt niet te voorspellen. Hoe dan ook hebben we er voorlopig mee te maken. Modulaire smartphones zijn Android-toestellen die in verschillende gradaties bestaan uit losse onderdelen. Door deze opzet kunnen bijvoorbeeld functies toegevoegd worden of zijn de toestellen makkelijker om te repareren. De LG G5 doet het met een sleuf waar modules ingeschoven kunnen worden, om zo de basistelefoon uit te breiden met nieuwe functies. Denk hierbij aan een module voor betere audio of fysieke knoppen voor de camera.

Motorola doet het met met de Moto Z via vrij grote modules die op de achterkant geplaatst worden. Ook hiermee kun je nieuwe functies toevoegen, zoals een projector, een tweede accu of betere speakers. In beide gevallen gaat het dus niet om een toestel dat in de basis modulair is, maar waarbij je iets aan die basis toevoegt. Fairphone benadert de modulaire smartphone echter weer heel anders.

Fairphone 2

Vanaf de achterkant bekeken is de Fairphone 2 een aantrekkelijk toestel. Je ziet de verschillende onderdelen onder de doorzichtige hoes zitten en dat zorgt voor een mooi plaatje. Als je het toestel echter oppakt, valt direct de dikte op. Hierdoor voelt de Fairphone 2 haast als een speelgoedversie van een smartphone. Het voordeel is wel dat je geen apart hoesje meer hoeft te kopen, want de achterkant beschermt de hardware binnenin en de opstaande randen aan de voorkant van het toestel beschermen het scherm.

modulair android

Mocht het scherm toch kapot gaan, dan kan deze volgens Fairphone in minder dan een minuut gerepareerd worden. In dit geval is dat de meerwaarde van het modulaire karakter van de Fairphone 2. Niet dat je het toestel kunt upgraden of dat je functies kunt toevoegen, maar dat onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden mocht er iets stuk gaan. Vandaar dat het toestel wat dikker is dan de concurrentie, omdat de onderdelen niet vastgelijmd zitten.

Goed voor het milieu

De Fairphone 2 heeft gelukkig wel meer te bieden dan het modulaire karakter. Zo weet je dat de materialen van een goede plek komen en dat combineert met het makkelijk repareren tot een toestel dat goed is voor het milieu. Daar betaal je dan ook voor.

De Fairphone 2 is qua hardware niet heel bijzonder, met een Snapdragon 801-chip en 2GB RAM onder de kap. Er zit geen vingerafdrukscanner op het toestel, er is geen NFC aanwezig, de accucapaciteit bedraagt maar 2420mAh en de camera maakt ook geen indruk vergeleken met andere toestellen op de markt. Je verwacht wat meer voor de prijs van 529,38 euro die gevraagd wordt in de Fairphone-shop. Hierdoor is het toestel dus voornamelijk interessant voor mensen die meer willen betalen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen in plaats van dat het daadwerkelijk iets toevoegt.

modulair android

Project Ara

De hoop voor de modulaire smartphone ligt op dit moment bij Project Ara van Google zelf. Ooit zou dit het platform worden voor de ultieme modulaire smartphone, waarbij je zelfs de basis kunt upgraden. Deze visie is in de loop van de tijd echter teruggeschakeld. De basis van de smartphone blijft hetzelfde, maar je kunt wel de achterkant helemaal volstoppen met kleine of grotere modules.

Lees ook: Modulaire smartphones zijn niet de redding van de smartphonemarkt

Hoewel het niet is wat we aanvankelijk gehoopt hadden, ziet het er wel erg aantrekkelijk uit. Project Ara is de overtreffende trap van wat LG en Motorola doen, met veel meer mogelijkheden om je toestel zelf te customizen. Zowel via modules die functies toevoegen, maar ook modules die het uiterlijk van je toestel aanpassen. Zo kun je jouw smartphone dus veel persoonlijker maken dan enkel een hoesje.

Het idee achter de modules

Bij alle toestellen zit natuurlijk een idee achter de keuze voor modulair Android. LG en Motorola willen meer hardware verkopen om geld te verdienen in een markt waar er steeds minder smartphones verkocht worden. Fairphone stelt het voor het milieu te doen. Hoewel Fairphone zelf geen liefdadigheidsinstelling is en ook gewoon geld wil verdienen, is de nadruk op het milieu een slimme manier om een specifiek deel van de markt te pakken.

modulair android

Achter Project Ara zit ook meer dan een leuk toestel om aan te passen. Deze visie op modulair Android is een belangrijke stap voor Google. Het gaat namelijk zowel om de eerste echte Google-smartphone en ook een compleet nieuw platform dat niet blijft bij een paar toestellen. Google hoopt namelijk dat allerlei bedrijven straks basissmartphones gaan maken waar deze modules op geplaatst kunnen worden. Koop je een betere speaker, dan kun je deze van smartphone naar smartphone verplaatsen. Het gaat dus niet om een toestel met een gimmick, zoals het op dit moment bij de LG G5 en de Moto Z toch wel een beetje aanvoelt, maar om een nieuwe productcategorie die heel groot kan worden en waar Google de volledige controle over houdt.

Identiteit

De modulaire smartphone mist nog wel een duidelijke identiteit voor de consument. De ene smartphone heeft een lade voor beperkte modules, de ander een achterkant waar je één flinke module op kunt plaatsen en weer een andere heeft ruimte voor talrijke modules die je mogelijk van smartphone naar smartphone kunt verplaatsen. Daarnaast heb je met de Fairphone dus ook een modulaire smartphone waar je als consument eigenlijk niets anders mee kunt dan een normale smartphone, afgezien van een fijn gevoel hebben dat je de wereld aan het redden bent.

Bij al deze toestellen valt er echter nog niet te spreken van modulair zoals we daar op hoopten. Geen van deze toestellen zijn te upgraden door een nieuw basisonderdeel te kopen en deze vervolgens zelf te vervangen. Je RAM even upgraden of een nieuwe processor in je toestel stoppen, zoals je nu een pc zou upgraden, zit er helaas voorlopig nog niet in.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Fairphone 2
Fairphone 2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu