De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Google dwarsboomde Motorola die unieke Google-telefoon wilde bouwen

Wouter Nijsen
15 maart 2014, 16:43
2 min leestijd
Google dwarsboomde Motorola die unieke Google-telefoon wilde bouwen
Motorola Google-telefoon

Telefoonfabrikant Motorola had enkele jaren geleden plannen om een volwaardige Google-telefoon te bouwen. Dat project is door Google zelf nooit van de grond gekomen. Dat schrijft The Information op basis van anonieme bronnen. Het toenmalige dochtersbedrijf van Google moest voor het toestel nauw samenwerken met het ontwikkelaarsteam van Android, maar dat zag Google zelf niet zitten.

Motorola had ambitieuze plannen met de telefoon, maar had daarbij wel de hulp nodig van de Android-ontwikkelaars. Zo wilde de Amerikaanse fabrikant op het gebied van spraakherkenning de hardware en software beter op elkaar afstemmen. Google-ceo Larry Page verbood een dergelijke samenwerking echter.

Lees verder na de advertentie.

Page zou gezegd hebben dat andere, concurrerende telefoonfabrikanten niet blij zouden worden van een te nauwe samenwerking tussen Motorola en Android. Google wilde problemen voorkomen door vooraf duidelijk te maken dat een dergelijke Google-telefoon niet mogelijk zou zijn.

Om die reden zou Google een behoorlijk marketingbudget afgewezen hebben. Ook wilde Motorola een betere integratie met Google-technologie en de mogelijkheid om de naam Google te gebruiken. Page bleef volgens The Information de boot afhouden, terwijl de rekeningen van Motorola zich begonnen op te stapelen.

Motorola overgenomen door Lenovo

Moto X

Ter compensatie mocht Motorola de handen ineen slaan met de ontwikkelteams van Google+ en YouTube. Ook die samenwerkingen kwamen er niet, omdat Motorola te weinig van toegevoegde waarde zou zijn vanwege het relatief lage aantal verkochte toestellen.

De zoekgigant nam de telefoondivisie van Motorola in 2011 over voor 12,5 miljard dollar. In januari van dit jaar verkocht Google de afdeling door aan  Lenovo.  Lenovo kreeg daarmee 2000 patenten in handen, inclusief licenties op de overige Motorola-patenten.

Motorola heeft onder meer de Moto G en de Moto X uitgebracht. Lees meer over de Moto G in onze Moto G review. Even later werd bekend dat de Moto G de meest succesvolle smartphone van Motorola ooit is. Deze week is de Moto X te koop in Nederland.

Het laatste Motorola nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu