Android-fabrikanten zeggen oudere toestellen niet te vertragen zoals Apple

Erwin Vogelaar
29 december 2017, 9:18
2 min leestijd
Android-fabrikanten zeggen oudere toestellen niet te vertragen zoals Apple

Samsung, LG, HTC en Motorola zeggen hun oude smartphones niet opzettelijk te vertragen zoals Apple dat doet. Het bedrijf uit Cupertino wordt aangeklaagd voor deze praktijk.

Lees verder na de advertentie.

Motorola en HTC: geen oude smartphones vertragen

Apple heeft toegegeven oudere smartphones te vertragen door de zwakker wordende accu. Het is nu de vraag of fabrikanten van Android-toestellen dat ook doen. Motorola en HTC hebben tegenover The Verge bevestigd dan zij hun toestellen niet opzettelijk vertragen in verband met zwakkere accu’s.

[Update 09:00 29 december: Ook Samsung en LG hebben inmiddels aangegeven dat zij hun oudere toestellen niet opzettelijk langzamer maken. Vooral LG reageert stelling, in een statement naar PhoneArena: “We hebben het nooit gedaan, en gaan het ook nooit doen. Wij vinden van de beleving van onze gebruikers belangrijk.”

Samsung verwijst vooral naar de accucontroles en andere maatregelen die het neemt om goede prestaties te garanderen. “Productkwaliteit is en zal altijd de hoogste prioriteit van Samsung Mobile hebben,” aldus het bedrijf. “Wij garanderen een lange accuduur door vele veiligheidsmaatregelen, inclusief softwarematige algoritmes die de oplaadsnelheid en -duur in de gaten houden. We verlagen de performance niet met updates gedurende de levensduur van smartphones.]

Er wordt al lang geroddeld dat Apple zijn iPhones opzettelijk vertraagt, zodat men een nieuwe iPhone koopt zodra deze in de winkel ligt. Volgens Apple is het vertragen van toestellen echter noodzakelijk.

smartphone vertragen

De lithium-ion-accu, die in iPhones en ook in Android-toestellen wordt gebruikt, wordt namelijk op termijn zwakker. Apple zegt dat toestellen die niet worden vertraagd anders uit kunnen vallen. Het bedrijf wil pieken in het accugebruik gladstrijken, maar daardoor worden de prestaties minder. Dit betekent dat iPhones in verloop van tijd iets langzamer en minder vloeiend lopen. De toestellen blijven wel gewoon bruikbaar.

Nu is het dus de vraag welke Android-fabrikanten dezelfde actie ondernemen om toestellen met zwakkere accu’s te beschermen. Dat grote fabrikanten nu stellen dit niet te doen is goed nieuws. Ook andere fabrikanten worden bevraagd.

Meerdere groepen klagen Apple nu aan, omdat ze het niet eens zijn met de werkwijze van het bedrijf. Gebruikers hebben namelijk geen keuze om toch voor een snellere iPhone te kiezen met de kans dat het toestel uitvalt. Ook staan iPhones bekend om de moeilijk te vervangen accu. Wel maakte Apple vannacht bekend dat het goedkope accureparaties gaat aanbieden in 2018 om klanten tegemoet te komen.

Accutips met Android 8.0

Soms lijkt het erop alsof een accu plots een stuk slechter is geworden, maar een vervelende app kan ook de schuldige zijn door ineens meer van de batterij te vragen. Android 8.0 (Oreo) waarschuwt daarvoor. Lees hoe Android Oreo beter inzicht biedt in batterijverbruikers.

Wat zou jij ervan vinden als je toestel opzettelijk steeds langzamer wordt gemaakt? Vind je dat begrijpelijk of belachelijk? Laat van je horen in de reacties onder dit artikel.

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu