
Het afgelopen jaar zijn talloze smartwatches met en zonder Android de revue gepasseerd. Een simpele zoekopdracht op Google wijst uit dat er momenteel tientallen ‘slimme’ horloges te koop zijn in ons land, vaak voorzien van een klein touchscreen en – in veel gevallen – een fors design. Dat moet beter kunnen, dacht Motorola vast.
Lees verder na de advertentie.
Grote partijen als Samsung en Sony hebben al meerdere smartwatches op de markt gebracht, met wisselende resultaten. Zo werd de Galaxy Gear van Samsung geplaagd door een matige accuduur en een te hoge prijs voor de functionaliteit die hij bood. Zijn opvolger, de Gear 2, scoort op bijvoorbeeld accuduur beter, maar is nog steeds alleen compatibel met Galaxy-toestellen en met een adviesprijs van 299 euro wat ons betreft véél te duur. Sony wist ook niet te overtuigen met de Smartwatch 2, die net een dag gebruik overleeft en weinig meer kan dan meldingen tonen.
En dan zijn er nog talloze Chinese bedrijfjes die met eenheidsworsten proberen een slaatje te slaan uit de aandacht voor smartwatches. Crowdfunding-projecten als de Rufus Cuff en Omate Truesmart zijn geinig, maar de kans dat bijvoorbeeld eerstgenoemde aanslaat bij een groot publiek is klein. De Rufus Cuff lijkt met zijn bizarre ontwerp en grote 3 inch-scherm rechtstreeks uit een aflevering van Star Trek te komen, en is waarschijnlijk niet elegant genoeg om als modeaccessoire te dienen.
De Pebble smartwatch boekte de afgelopen tijd nog het meeste succes, maar is inmiddels alweer een jaar oud en oogt door zijn ontwerp en monochrome scherm wat achterhaald. De roep om een smartwatch die de lat hoger legt is groot en Motorola lijkt deze met de Moto 360 eindelijk te beantwoorden.
De Motorola Moto 360 is – samen met de LG G Watch – de eerste smartwatch die draait op Android Wear, het besturingssysteem dat Google speciaal voor wearables heeft ontwikkeld. Hoewel Motorola sinds eind januari geen onderdeel meer uitmaakt van Google, blijft de koers van het bedrijf ongewijzigd. De ploeterende telefoonmaker maakt nog steeds smartphones met een vrijwel stock-versie van Android en verraste ons vorige maand met de aankondiging van zijn eerste smartwatch.
Maar wat is er nu zo speciaal aan de Moto 360 smartwatch en de software waarvan het gebruikmaakt? Hieronder zetten we een de belangrijkste redenen op een rijtje waarom wij denken dat het slimme horloge een gamechanger wordt die zorgt voor de definitieve doorbraak van smartwatches.
1. De Moto 360 ziet er niet uit als een smartwatch
Stiekem zijn we sinds de eerste kennismaking een beetje verliefd op het design van de Moto 360. De smartwatch ziet er niet – zoals veel andere smartwatches – uit als een dik, rechthoekig blok plastic met een rubberen polsband. Het apparaat heeft meer de look van een klassiek horloge, met een rond uurwerk en een polsband van metaal of leer. De verwachting is dat je de bandjes kunt verwisselen, zodat de Moto 360 om elke pols past en ook voor niet-techneuten aantrekkelijk is om te dragen. Voor velen is een horloge immers meer een modeaccesoire dan een klokje om simpelweg bij te tijd te zijn.
Onlangs dook de Moto 360 op in een video waarin het slimme horloge werd gedragen door Jim Wicks, de hoofddesigner van Motorola. Daarin viel wederom het minimalistische design op, dat nauwelijks verraadt dat we hier te maken hebben met een smartwatch. En dat is wat ons betreft alleen maar een goed teken.
2. Android Wear maakt smartwatches véél slimmer
De Moto 360 maakt gebruik van Android Wear, het speciale besturingssysteem voor wearables dat zwaar leunt op de mogelijkheden van Google Now. Dit merk je aan alle kanten: het OS toont contextuele informatie op het moment dat jij deze nodig hebt. Denk aan meldingen als een postpakketje naar je onderweg is, wanneer er file staat op je woon-werkroute of als jouw favoriete voetbalploeg heeft gewonnen. Al deze informatie haalt Google uit verschillende Google-diensten, waaronder je Google Calendar (je afspraken), Google Maps (files) en Gmail (informatie over boekingen, pakketjes enzovoorts). De gegevens worden bij Android Wear in de vorm van witte kaarten met tekst getoond, samen met achtergrondafbeeldingen die de interface kleurrijker en vooral een stuk mooier maken.
Middels veegbewegingen is het gemakkelijk om door de interface te swipen, maar het is ook mogelijk om met spraakcommando’s bijvoorbeeld zoekopdrachten te starten of e-mails te beantwoorden. Helaas kan dit laatste alleen in het Engels, aangezien de Nederlandse spraakbesturing van Google Now nog niet beschikbaar is. Een kleine teleurstelling, maar de spraakbesturing laat wel zien dat het besturingssysteem slim in elkaar zit. Ook is de verwachting dat ontwikkelaars in de nabije toekomst meer functies en mogelijkheden gaan bedenken en toevoegen.
Dankzij Android Wear toont de Moto 360 ook meldingen voor inkomende e-mails, sms’jes, telefoongesprekken en interessant nieuws. Ze bekijken en opvolgen verloopt stukken intuïtiever dan nu nog het geval bij veel smartwatches. Tot slot kan de smartwatch aangeven hoeveel calorieën je door de dag heen verbrandt en worden de resultaten weergegeven in een handig overzicht. De Moto 360 fungeert dus ook als een laagdrempelige fitnesstracker.
3. Je hoeft niet je nier te verkopen om over eentje te beschikken
Laten we vooropstellen dat de adviesprijs van de Moto 360 smartwatch op dit moment nog niet bekend is. Toch is de verwachting dat het horloge minder duur wordt dan bijvoorbeeld de Gear 2 of de Qualcomm Toq, de proof-of-concept smartwatch met e-paper-scherm die de chipfabrikant eind vorig jaar uitbracht. Beide dragen een prijskaartje van circa 300 euro, waarmee ze evenveel kosten als een gemiddelde smartphone. Te duur, wat ons betreft.
De Android Wear-smartwatch die LG in juni uitbrengt, is met een verwachte prijs van 199 euro stukken aantrekkelijker. We verwachten dat de Moto 360 ongeveer hetzelfde kost, aangezien het de software en techniek deelt met de LG G Watch. Mogelijk komen er een paar tientjes bij vanwege het meer premium design van de Moto 360, maar dan nog zijn de kosten te overzien. Zeker als je de volgende reden meeneemt in je overweging.
4. Compatibiliteit is geen probleem
Al direct bij de onthulling gaf Motorola aan dat de Moto 360 werkt met alle Android-smartphones en -tablets die draaien op Android 4.3 (Jelly Bean). Het apparaat kan helaas niet op zichzelf functioneren, maar was dat wel het geval, dan was de smartwatch waarschijnlijk aanzienlijk groter.
Goed, het aandeel Android-toestellen dat momenteel op Jelly Bean (of hoger) draait is momenteel nog aan de lage kant, maar gelukkig beperkt Motorola de compatibiliteit van de Moto 360 niet tot de toestellen die het bedrijf zelf maakt. Samsung doet dit met de Gear 2 en de Gear Fit bijvoorbeeld wel en dat is toch een van de meest gehoorde kritiekpunten. De Moto 360 is een stuk veelzijdiger en nog gewoon te gebruiken, ook als je op een later moment kiest voor een andere type smartphone.
Meer lezen? Check ons overzicht met de beste Android smartwatches en kom alles te weten over Android Wear.