De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Geen grote Android-updates voor gloednieuwe Moto E5 (Plus)’

Thomas Haenen
23 april 2018, 16:04
2 min leestijd
‘Geen grote Android-updates voor gloednieuwe Moto E5 (Plus)’

Het lijkt er niet op dat de onlangs aangekondigde Motorola Moto E5 en Moto E5 Plus langdurige ondersteuning krijgen. Lenovo kan voor beide smartphones geen update naar Android P garanderen.

Lees verder na de advertentie.

‘Geen Motorola Moto E5 Android P-update’

Motorola (of Lenovo) heeft slechts beperkte updates gepland voor zijn nieuwste smartphones. Het bedrijf kondigde onlangs de Motorola Moto G6-serie en Moto E5-reeks aan, die vanaf juni in Nederland verkrijgbaar zijn. Beide toestellen lopen bij de release nog op Android 8.0 (Oreo), maar hoeven daarna weinig grote updates te verwachten.

Motorola Moto E5 Android 9.0-update

Verstopt in een persbericht geeft Motorola namelijk aan slechts één grote update te garanderen voor de Moto G6-reeks. Die budgettelefoons zijn verzekerd van een update naar Android P, waarschijnlijk begin volgend jaar. Voor de Moto E-reeks is de situatie zelfs nog droeviger: daar doet het bedrijf helemaal geen toezeggingen.

Plannen kunnen veranderen

Het kan natuurlijk zo zijn dat Lenovo alsnog (meer) updates uitbrengt voor beide smartphones. Planning kunnen wijzigen, en wie weet wat het bedrijf doet als de vraag vanuit consumenten groot genoeg is. We hebben navraag gedaan bij Motorola Nederland over het updatebeleid voor de Moto E5 en E5 Plus, maar het bedrijf was niet direct beschikbaar voor commentaar.

Als we naar het verleden kijken, is de kans echter klein dat de Moto E-reeks meer ondersteuning krijgt. De Moto E4, die in de zomer van 2017 verscheen met Android 7.0, werd ook al snel afgedankt door het bedrijf. Er staat geen Android Oreo-update voor gepland.

Motorola’s updatebeleid

Als de toestellen geen update krijgen naar Android P, betekent het dat ze geen toegang krijgen tot de uitgebreidere notificaties van het nieuwe besturingssysteem. Ook de verbeterde privacysettings worden niet overgezet. Wel blijft de Moto E-reeks beschermd: Motorola zegt ‘regelmatige’ beveiligingsupdates voor beide telefoons toe. Die verschijnen elke twee tot drie maanden, aldus het bedrijf. Het is onbekend hoe lang het die ondersteuning garandeert.

Motorola was tot 2012 tot 2014 onderdeel van Google, en in die tijd juist heel vlot met het updaten van zijn smartphones. Vervolgens werd het bedrijf weer doorverkocht aan Lenovo, waarna het updatebeleid flink verslechterde. Het bedrijf is inmiddels ingehaald door onder andere Nokia, dat al zijn (goedkope) smartphones maandelijks voorziet van updates.

Lees het laatste nieuws over Motorola

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto E5
Motorola Moto E5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu