Motorola stapt terug uit LiMo, gaat zich concentreren op Android

Redactie
12 oktober 2009, 17:15
2 min leestijd
Motorola stapt terug uit LiMo, gaat zich concentreren op Android
Motorola EM30

Android zou voor Linux wel eens dé doorbraak op de mobiele telefoon teweeg kunnen brengen. Maar Android is lang niet het enige mobiele besturingssysteem, dat van Linux is afgeleid. Motorola is één van de oprichters van de LiMo Foundation, een stichting die zich inzet voor het concurrerende LiMo-platform. Nu de eerste Motorola-smartphones met Android eraan komen zit de toestelfabrikant in een spagaat: doorgaan met beide platformen, of eentje aan de kant zetten? Motorola kiest voor een tussenweg: ze zijn niet langer bestuurslid van de LiMo Foundation, hebben een stap terug gedaan en zijn nu ‘gewoon’ associate member. Motorola-medewerker Christy Wyatt, die de bestuursfunctie bekleedde, maakte stilletjes bekend dat ze is opgestapt uit het bestuur.

Motorola blijft nog wel betrokken bij de LiMo Foundation, maar staat niet langer op de website als oprichter. Voor de LiMo Foundation is het een groot verlies. Er zijn inmiddels wel nieuwe bestuursleden bijgekomen (zoals SK Telecom en Telefonica), maar die hebben niet dezelfde bekendheid als Motorola. Andere oprichters van de LiMo Foundation waren Panasonic, NEC, Samsung en NTT DoCoMo. Nooit gehoord van LiMo? Vodafone gaat in Nederland de Vodafone 360 H1 (een toestel van Samsung) uitbrengen, die op LiMo draait. De insteek van LiMo is anders dan bij Android: LiMo wordt vaker gebruikt voor featurephones waarbij operators de interface en het besturingssysteem naar eigen smaak aanpassen en de uiteindelijke oplossing nogal gesloten is (vanuit gebruikersperspectief). Bij Android is het juist de bedoeling dat je naar hartenlust zelf allerlei extra applicaties kunt installeren, al worden daar de laatste tijd wat meer belemmeringen voor opgeworpen.

Lees verder na de advertentie.

Motorola maakte voorheen de ROKR, MOTOROKR en diverse MOTORAZR-toestellen op basis van LiMo. Ze gaan hun aandacht vanaf nu meer op Android richten. De meeste smartphones die Motorola volgend jaar uitbrengt zullen dan ook op Android draaien. Samsung maakt nog steeds LiMo-telefoons, maar brengt ook Android-, Windows Mobile- en Symbian-toestellen uit.

Via: PC World

Categorie: Fabrikanten
Spotlight: Motorola

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's