De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Motorola wil overleven met Android-toestellen

Redactie
4 februari 2009, 14:34
2 min leestijd
Motorola wil overleven met Android-toestellen
motorola android

Motorola heeft dinsdag aangekondigd dat de mobiele telefoonomzet in het vierde kwartaal van 2008 met 51% is gedaald. Het bedrijf heeft plannen om de verkoop in 2009 op te krikken door minder toestellen te maken. De focus ligt daarbij op smartphones met het Android-besturingssysteem. Motorola heeft daardoor de kans om toestellen te ontwikkelen met sociale netwerkfuncties en die zullen goed lopen in de markt, vertelde Motorola-CEO Sanjay Jha tijdens een conference call.

Afgelopen kwartaal begon Motorola met het ontslaan van 7.000 medewerkers om de kosten te verlagen. Op dit moment zijn al 1.000 mensen al vertrokken. Eén daarvan is Chief Financial Officer Paul Liska. Volgens analisten hebben de verliezen van Motorola te maken met een afvlakking in de verkoop van goedkope toestellen; alleen smartphones liepen goed. Motorola wil zich liever concentreren op telefoons in het midden- en topsegment.

Lees verder na de advertentie.

Motorola en Android

Jha gaf tijdens de presentatie al een eerste indruk wat ze met Android van plan zijn. Omdat Android al beschikbaar is en er duizenden ontwikkelaars mee bezig zijn hoeft Motorola niet iets van de grond af opbouwen. Ze zijn van plan om er wel een eigen insteek aan te geven, zodat de toestellen zich onderscheiden in de markt voor smartphones in het algemeen en Android-telefoons in het bijzonder. Er wordt onder andere gedacht aan een heel goedkoop toestel of een toestel met beter geïntegreerde sociale netwerkfuncties.

Motorola heeft al mensen in huis die ervaring hebben met Linux en Java. Ongeveer 40 procent van de medewerkers op de ontwikkelafdeling houden zich nu bezig met smartphones. Maar volgens Gartner-analist Phillip Redman moet Motorola haast maken en moeten ze een volledig aanbod van mobiele telefoons maken. De klok tikt door en Motorola heeft weinig tijd meer: “You don`t see anyone using its phones anymore and Motorola has to stop the slide before it becomes too late. The clock is ticking and its opportunity is closing”, meent Redman.

Motorola en Windows Mobile

Motorola wil vanaf 2010 ook weer mobiele telefoons met Windows Mobile ontwikkelen, zodra Windows Mobile 7 beschikbaar komt. Ze slaan nieuwe subversies van Windows Mobile 6 liever over. Afgelopen jaar klaagde Jha ook al over tekortkomingen in Windows Mobile, maar inmiddels heeft hij wat meer vertrouwen erin, zo bleek uit zijn presentatie.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu