Mozilla bouwt mobiel besturingssysteem B2G met Android-kernel

Redactie
26 juli 2011, 10:45
1 min leestijd
Mozilla bouwt mobiel besturingssysteem B2G met Android-kernel
mozilla

Mozilla gaat een eigen mobiel besturingssysteem ontwikkelen. Het zal gebaseerd zijn op een Android-kernel en eigenschappen hebben die aan Chrome OS doen denken. Alles draait daarbij in de webbrowser, normale apps zijn vervangen door webapps. De naam van het besturingssysteem wordt B2G, oftewel Boot 2 Gecko, maar er is nog weinig concreets beschikbaar. De meeste ideeën zijn nog niet concreet omgezet in code. Voor de basis worden echter de kernel en drivers van Android gebruikt. De naam Gecko zal veel mensen ook bekend in de oren klinken: dit is de rendering engine, die al vanaf 1997 werd opgezet door Netscape.

Tegenwoordig wordt Gecko verder ontwikkeld door de Mozilla Foundation en gebruikt in Firefox en het e-mailprogramma Thunderbird. Gecko is een concurrent van Trident (gebruikt in Internet Explorer), KHTML (te vinden in Safari en Google Chrome) en Presto (toegepast in Opera).

Lees verder na de advertentie.

Voordeel van Gecko is dat het veel webstandaarden ondersteund, zoals HTML, XML, XHTML, CSS, DOM, W3C, RDF, JavaScript, SVG en MathML. Bovendien ondersteunt het een groot aantal platformen, zoals Mac OS X, Linux en Windows. B2G gebruikt HTML5 om activiteiten in de browser te kunnen afwikkelen, zelfs bellen en sms’en en gebruik van NFC-toepassingen. Het kan echter wel even duren voordat de eerste telefoons op B2G uitkomen, want zoals gezegd is er nog weinig concrete code gemaakt en de kans is groot dat Mozilla zich eerst richt op bestaande smartphones waarbij je het besturingssysteem bijvoorbeeld op Android-telefoons kunt gebruiken.

Meer info: B2G

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu