‘Zo maakt Android Q multitasken beter en makkelijker’
Michel van 't Klaphek

Vanaf Android Q is het mogelijk om meerdere apps actief naast elkaar te gebruiken. Nu is het nog zo dat er vaak maar 1 app actief is, terwijl de andere op pauze staat.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Multi-resume: actief multitasken op je Android

Multitasken op je Android kan al jaren. Dit is handig, want zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd met vrienden kletsen in Facebook Messenger en WhatsApp. Tot nu toe was het echter niet mogelijk om beide apps tegelijk actief te gebruiken. Daar komt binnenkort verandering in, zo heeft Google laten weten op de Android Developers Conference.

De nieuwe optie heet ‘Multi-resume’ en zorgt ervoor dat je tegelijk meerdere actieve apps op je scherm kunt draaien. Voorheen stond één app altijd op ‘pauze’, terwijl je de andere actief gebruikte. De niet-actieve app activeer je dan door hem weer aan te tikken.

Multi-resume

Als je apps open hebt staan die niet continu ververst hoeven te worden is dit geen probleem. Als je bijvoorbeeld regelmatig notities maakt door aan de bovenkant van je scherm een Word-document vast te zetten ga je geen verschil merken.

Lees ook: ‘Pocophone F1 krijgt gegarandeerd Android Q-update in 2019’

Standaard in Android Q

Het wordt echter vervelend als je bijvoorbeeld Google Maps en Pokémon Go tegelijk open hebt staan, omdat beide apps je gps-signaal nodig hebben. Het gevolg is dat een van de twee apps dan blijft ‘hangen’ (de niet-actieve). Pas zodra je deze aantikt wordt het scherm weer ververst, net als dat je een achtergrond-app opnieuw opent.

Google geeft ontwikkelaars nu de mogelijkheid om hun programma met multi-resume uit te rusten. Momenteel hebben enkele populaire apps zoals YouTube al een soortgelijke functie je tegelijk een filmpje kunt kijken en iets anders. Ook Samsung-telefoons kunnen dankzij de speciale Android-skin al langer overweg met meerdere actieve apps.  Vanaf Android Q, de opvolger van 9.0 Pie, zit multi-resume standaard in het besturingssysteem ingebakken.

Lees het laatste nieuws over Android Pie

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.