Overzicht: dit kun je verwachten van MWC 2017

Thomas Haenen
24 februari 2017, 19:55
6 min leestijd
Overzicht: dit kun je verwachten van MWC 2017

Over een paar dagen gaat Mobile World Congress 2017 van start. Dit jaarlijkse congres brengt alle grote Android-fabrikanten samen voor tal van nieuwe smartphones, tablets en andere opvallende producten. Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Lees verder na de advertentie.

MWC 2017 smartphones

Mobile World Congress is de grootste beurs voor mobiele telefoons ter wereld. Jaarlijks komen meer dan 50.000 journalisten, investeerders, ontwikkelaars en andere mensen uit de mobiele industrie samen in Barcelona. Daar worden vervolgens alle belangrijke technologische trends voor de komende maanden getoond. Hoewel er op de beurs veel wordt gesproken over de technologie van de toekomst, van 5G tot augmented reality tot mobiel betalen met nfc, zijn er ook genoeg tastbare producten te zien.

Samsung, Huawei, LG en andere grote fabrikanten grijpen de beurs elk jaar aan als hét evenement om hun nieuwe toestellen te tonen. Dat doen ze doorgaans op persconferenties, vlak voor de beurs begint. Hoewel het Mobile World Congress zelf pas op maandag 27 februari aftrapt, zijn we dan waarschijnlijk al op de hoogte van alle grote aankondigingen. Wij nemen de belangrijkste MWC 2017 smartphones met je door, én wanneer je ze kunt verwachten.

BlackBerry DTEK 70 (zaterdag 25 februari, 19:00)

De aftrap is voor BlackBerry. Of eigenlijk TCL Communication, het Chinese bedrijf dat sinds kort de licentie voor nieuwe BlackBerry-smartphones in handen heeft. Het bedrijf gaf vorige maand al een voorproefje van een onaangekondigde BlackBerry-smartphone en die wordt naar alle waarschijnlijkheid zaterdag officieel onthuld.

Het zou gaan om de BlackBerry DTEK 70, een toestel dat bekend raakte onder de codenaam BlackBerry Mercury. De opvolger van de DTEK 60 heeft een 4,6 inch-scherm met daaronder een fysiek toetsenbord. Het wordt een echt vlaggenschip, met krachtige hardware zoals een Snapdragon 821-chip en 3GB aan werkgeheugen. Achterop zou een 13 megapixel-camera zitten, voorop een 8 megapixel-camera.

LG UX 6.0 LG G6

LG G6 (zondag 26 februari, 12:00)

Zondag is de traditioneel de drukste dag van het Mobile World Congress, ook al is de beurs officieel nog niet eens begonnen. Vrijwel alle fabrikanten presenteren de dag vóór het evenement van start gaat al hun nieuwe toestellen. De primeur is dit jaar voor LG. Het bedrijf heeft in de voorbije weken al zeer duidelijk gemaakt wat het gaat presenteren: de LG G6.

Bij dat toestel zal alles draaien om het opvallende ‘FullVision’-scherm. Dat LG G6-scherm is 5,7 inch groot en heeft een opvallende beeldverhouding van 18 bij 9, net wat breder dan bij de meeste smartphones. Het scherm vult vrijwel de hele voorkant en moet multitasken aangenamer maken. Splits je het scherm in tweeën dan hou je namelijk twee perfecte vierkantjes over. Dat biedt veel ruimte om beide apps tegelijk te gebruiken.

Huawei P10 foto's

Huawei P10, P10 Plus en Huawei Watch 2 (zondag, 14:00)

Huawei heeft de onthulling van zijn vlaggenschip dit jaar naar voren geschoven. Traditiegetrouwd werd het toestel altijd in maart of april pas gepresenteerd, nu kiest Huawei voor een onthulling op MWC. Veel details zijn in de voorbije weken al uitgelekt

Zo weten we precies hoe de Huawei P10 eruit ziet: sterk vergelijkbaar met de Huawei P9, maar dan met een iets groter scherm. De metalen behuizing, dubbele camera achterop en relatief grote randen rond het scherm zijn allemaal weer aanwezig. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de fabrikant zich dit jaar hoopt te onderscheiden. Ook een Huawei P10 Plus zou in de maak zijn, met dezelfde hardware maar een gebogen scherm dat doorloopt in de randen.

De Huawei Watch 2 zou ook op de planning staan. Het zou Huawei’s eerste smartwatch zijn met Android Wear 2.0. Er is nog weinig over bekend, behalve dat fitness en activiteit centraal zou staan. Waar de eerste Huawei Watch stijlvol was en oogde als een echt horloge, moet de Watch 2 een sportievere look krijgen.

Moto G5 foto's

Moto G5 en Moto G5 Plus (zondag, 16:30)

Lenovo’s persconferentie draait waarschijnlijk om de Moto G5 en Moto G5 Plus. Beide budgetsmartphones lekten eerder deze week al uit, nadat een Spaanse webwinkel de informatie te vroeg online zette.

De Moto G5 heeft een 5 inch scherm, de G5 Plus is met zijn 5,2 inch-scherm een tikkeltje groter. Beide beschikken dit jaar over een stevige metalen behuizing. Het zijn smartphones met een uitstekende prijs-kwaliteit, uitgerust met goede camera, krachtige hardware voor een prijs van minder dan 300 euro.

Lees ook: Dit zijn de Motorola Moto G5 en Moto G5 Plus

Nokia’s nieuwe smartphones (zondag 16:30)

Nokia is terug op de mobiele markt. Het Finse HMD Global nam vorig jaar de Nokia-merknaam over van Microsoft en brengt dit jaar zijn eerste Android-smartphones op de markt. Als we de geruchten mogen geloven staan er drie toestellen op de planning.

De Nokia 3 is het instapmodel van de reeks en kost slechts 149 euro. Daarvoor krijg je een 5,2 inch-scherm met Snapdragon 425-chip. De Nokia 5 is een tikkeltje krachtiger en heeft een betere camera voor 199 euro. Het voorlopige topmodel is de Nokia 6, voorzien van een 5,5 inch scherm en een ruime 64GB opslagruimte. Daarvoor betaal je dan ook 249 euro.

Lees ook: Nokia kondigt drie smartphones aan op MWC

Samsung Galaxy Tab S3 foto

Samsung Galaxy Tab S3 én een Galaxy S8 teaser (zondag, 19:00)

MWC was jarenlang een vast punt op de agenda van Samsung: het was hét moment waarop de fabrikant zijn nieuwe vlaggenschip presenteerde. Na het Galaxy Note 7-debacle heeft Samsung toch wat meer tijd nodig voor de Samsung Galaxy S8 en de Galaxy S8 Plus. Het toestel krijgt zijn eigen evenement eind maart, zo beweren bronnen. Wél krijgen we waarschijnlijk een eerste teaser te zien op zondagavond.

In plaats daarvan draait Samsungs MWC-event om de Galaxy Tab S3, het nieuwe high-end Android-tablet voor de fabrikant. De Samsung Galaxy Tab S2 is inmiddels bijna twee jaar oud, dus het is hoog tijd voor een opvolger. Het nieuwe model is mogelijk standaard uitgerust met een S Pen-stylus. De Tab S3 is uitgerust met een 9,7 inch-scherm, Snapdragon 820-chip en 4GB werkgeheugen. Achterop zit een 12 megapixel-camera, voorop een 5 megapixel-model. Een kleinere 8 inch Tab S3 staat (nog) niet op de planning.

Sony’s nieuwe smartphones (maandag 27 februari, 08:30)

Sony presenteert zijn nieuwe smartphones traditiegetrouw op de maandagochtend, een half uurtje voor de beursvloer officieel open gaat. Wat het bedrijf precies presenteert is echter nog onduidelijk. Geruchten spreken over een Sony Xperia X2 en Sony Xperia XZs, voorzien van een torenhoge 4K-resolutie en een metalen design. Ook enkele budgetsmartphones staan mogelijk op de planning. De precieze plannen zijn echter in nevelen gehuld.

En verder…Alcatel, HTC en anderen

Als Sony klaar is met zijn presentatie, kan Mobile World Congress 2017 officieel beginnen. Op de beursvloer zijn nog tal van andere toestellen te vinden. Zo hebben Alcatel en Wiko, twee makers van goedkopere Android-smartphones, ons al laten weten met nieuwe toestellen te komen.

Van HTC verwachten we daarentegen weinig. Het bedrijf liet onlangs weten nog maar een beperkt aantal nieuwe smartphones uit te brengen. Aangezien onlangs al de HTC U Ultra en U Play gepresenteerd werden, lijkt het ons onwaarschijnlijk dat daar op MWC nieuwe modellen bij komen. Beide toestellen liggen immers pas vanaf maart in de winkels.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu