Onderzoek: ‘één op de vijf wereldwijd verkochte smartphones is nep’

Rick van der Veer
29 maart 2017, 16:02
1 min leestijd
Onderzoek: ‘één op de vijf wereldwijd verkochte smartphones is nep’

Wereldwijd komt één op de vijf smartphones niet van hun oorspronkelijke fabrikant. Het marktaandeel van namaaksmartphones ligt daarmee fors hoger dan dat van andere nepartikelen.

Namaaksmartphones

Zo’n twintig procent van de verkochte smartphones wereldwijd komt niet van de originele fabrikant, zo blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Uit douanegegevens van 2013 blijkt dat het aandeel namaaksmartphones in de markt als geheel groter is dan wat de onderzoekers hadden verwacht. Ook spelcomputers worden veel nagemaakt: een kwart van alle verkochte consoles zou niet uit de originele fabriek komen.

Volgens het onderzoek lijden vooral Amerikaanse bedrijven onder het kopieergedrag. Zo komt de gemiddelde nep-iPhone uit China, toestellen die onder de motorkap gewoon een goedkope, Chinese Android-smartphone zijn. Ook smartphones van andere grote merken, zoals Samsung, worden veel gekopieerd.

Lees verder na de advertentie.

Namaaksmartphones

Gemiddeld is zo’n zes procent van alle ICT-artikelen wereldwijd een namaak van het origineel. Dat is hoger dan het gemiddelde voor alle producten in de wereldwijde handel. Ongeveer 2,5 procent van alle verhandelde producten zijn imitaties van originele, duurdere producten.

Een groot gedeelte van namaakproducten worden in China en andere omliggende landen gemaakt. Dit komt doordat het relatief makkelijk is om weg te komen met het namaken van dure producten daar. Dat komt niet alleen door iets lossere wetgeving in die landen op het gebied van intellectueel eigendom, maar ook doordat de wet minder streng worden gehandhaafd in de regio.

Namaakartikelen in Nederland

In Nederland komen nepsmartphones niet vaak voor. Ons land kent strenge regels voor namaakartikelen en fabrikanten kunnen verkopers die toch dit soort producten verkopen makkelijk juridisch gezien aanpakken. Als je als Nederlander toch een namaaksmartphone importeert, bijvoorbeeld uit China, dan wordt hij vaak al bij de douane onderschept.

Lees het laatste nieuws over Android

Via: NU.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu