Let op: navigatie-apps tonen mogelijk tijdelijk verkeerde maximumsnelheid

Colin Baak
12 maart 2020, 14:57
2 min leestijd
Let op: navigatie-apps tonen mogelijk tijdelijk verkeerde maximumsnelheid

Het is aankomend weekend opletten geblazen met navigatie-apps die mogelijk de verkeerde maximumsnelheid weergeven voor Nederlandse snelwegen. Die snelheid wordt namelijk verlaagd, maar niet elke app krijgt daarvoor op tijd een update.

Navigatie-apps en verkeerde maximumsnelheid

Rijkswaterstaat begint vanaf vrijdagochtend met het vervangen van verkeersborden voor de maximumsnelheid. Die snelheid wordt overdag maximaal 100 kilometer per uur, terwijl dat nu veelal hoger ligt.

Google Maps - maximumsnelheid

Veel navigatie-apps hebben een optie om die maximumsnelheid te tonen. Daardoor moet je aankomend weekend extra opletten. De getoonde snelheid in zulke apps klopt niet altijd en overal. Rijkswaterstaat noemt dat de juiste geldende snelheid wordt weergegeven op de officiële verkeersborden.

Uit rondvraag van de NOS blijkt dat de aanbieders van navigatie-apps op verschillende momenten updates uitbrengen. Zoekmachinegigant Google laat weten dat deze snelheidswijzigingen gefaseerd worden uitgerold.

Lees ook: Google Maps toont snelheidslimiet tijdens het rijden

Werkzaamheden duren het hele weekend

Waze laat weten niet om te kunnen gaan met verschillende maximumsnelheden op verschillende tijdstippen. Daardoor blijven in de app de huidige snelheden staan. TomTom voert alle wijzigingen maandag door, laat het bedrijf weten.

Flitsmeister voert de wijzigingen juist door in de nacht van donderdag op vrijdag. Wanneer en waar welke borden worden aangepast, is op voorhand namelijk niet te zeggen. “Wij vinden het beter voor de gebruiker dat die niet te hard rijdt, maar liever iets langzamer. Daarnaast is het veiliger”, laat woordvoerder Jorn de Vries weten aan de NOS.

Op 80 procent van de snelwegen wordt de maximumsnelheid aangepast. Daarvoor worden aankomend weekend vierduizend verkeersborden vervangen. Veel van de borden worden voorzien van een zogenaamd tijdsvenster.

Zo’n venster geeft aan binnen welke uren de lagere snelheidslimiet geldt, zegt Rijkswaterstaat. De werkzaamheden duren tot en met maandagochtend en moeten klaar zijn voordat de ochtendspits begint.

Op weg met Android Auto

Wil je veilig de weg op met de auto dan kun je onder andere gebruikmaken van Android Auto. Deze dienst is vanaf Android 10 standaard op smartphones te vinden. Gebruik je nog een oudere Androidversie, dan kun je een los installatiebestand downloaden en installeren. Hoe dat werkt en alles weten over Android Auto? Check dan onze uitgebreide Android Auto-gids.

Bron: NOS
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu