Nederlands marktaandeel van Android in een jaar verdubbeld

Redactie
6 juni 2012, 16:20
1 min leestijd
Nederlands marktaandeel van Android in een jaar verdubbeld
android nederland

Het marktaandeel van Android is in Nederland in nog geen jaar verdubbeld. Dat blijkt uit niet officieel openbaar gemaakte cijfers van Gfk. In april 2011 was 20% van de verkochte telefoons een Android. In april 2012 was dat gestegen naar 38%. Daardoor worden er voor het eerst meer Android-telefoons dan normale telefoons (‘featurephones’) verkocht. In april was 36% van de verkochte toestellen een normale telefoon. In de grafiek zijn deze toestellen terug te vinden onder gesloten besturingssysteem (‘closed’) en smart lite OS (oftewel: geen smartphones).

De groei van Android gaat vooral ten koste van BlackBerry, Symbian en de eerder genoemde normale telefoons. iOS staat op de derde plaats met 15% van de verkochte telefoons. BlackBerry zakte afgelopen jaar in van 16 naar 7%. Nokia’s Symbian zakte van 5 naar 3 procent en Windows Phone kwam nog niet boven de 2% uit.

Lees verder na de advertentie.

De cijfers van GfK kwamen in handen van telecomblog AllAboutPhones, die ze publiceerde in de vorm van onderstaande grafiek. Overigens denkt onderzoeksbureau IDC dat Android in 2012 een piek bereikt en dat de groei daarna zal afnemen. Ze voorspellen dat vanaf volgend jaar Windows Phone een enorme groei gaat doormaken.

android smartphones nederland gfk
Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu