De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Nederlandse Android-telefoons hebben geen keylogger aan boord

Redactie
30 november 2011, 19:30
1 min leestijd
Nederlandse Android-telefoons hebben geen keylogger aan boord
Nederlandse Android-telefoons hebben geen keylogger aan boord

Een keylogger die standaard zou zijn voorgeïnstalleerd op Android-telefoons, BlackBerries en Symbian-toestellen heeft voor veel ophef gezorgd. Het programmaatje genaamd Carrier IQ zou precies bijhouden hoe een telefoon wordt gebruikt en de verzamelde data doorsturen naar providers en fabrikanten. Een dergelijk programma is echter verboden in Nederland en dus zijn Nederlandse telefoons niet voorzien van de software. KPN en Vodafone hebben bevestigd geen gebruik te maken van Carrier IQ. Buitenlandse telefoons kunnen de software dus wel aan boord hebben.

Carrier IQ werd ontdekt door ontwikkelaar Trevor Eckhart die de software aantrof in enkele smartphones van de Amerikaanse provider Sprint. Hierbij zou nagenoeg alles worden geregistreerd, zelfs de tekst in sms’jes en beveiligde verbindingen, en worden doorgesluisd naar belanghebbenden. Inmiddels heeft Sprint al aangeven het programmaatje te gebruiken om gebruikersdata te verzamelen. Welke bedrijven nog meer van de software gebruik maken is niet duidelijk. Zelf geeft Carrier IQ aan dat het programma op meer dan 141 miljoen toestellen is geinstalleerd.

Lees verder na de advertentie.

Een tijdje terug dook Carrier IQ ook al op toen bleek dat HTC de software op enkele van haar toestellen had geïnstalleerd. Inmiddels heeft ze deze weer verwijderd met een software-update. Om zelf te checken of Carrier IQ op je telefoon staat moet je naar instellingen gaan en onder alle apps zoeken naar IQRD, bij HTC-telefoons heet de app HTCIQagent. Het verwijderen van de tool is moeilijk omdat deze zeer diep in het besturingssysteem is ingebouwd. Het beste is om de telefoon te rooten en een alternatieve rom te installeren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu