Primeur: zo klinkt Google Assistant in het Nederlands

Thomas Haenen
4 juli 2018, 14:04
2 min leestijd
Exclusief
Primeur: zo klinkt Google Assistant in het Nederlands

Officieel is Google Assistant nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar de release laat waarschijnlijk niet lang meer op zich wachten. We hebben de eerste opnames van de Nederlandstalige versie voor je.

Lees verder na de advertentie.

Zo klinkt de Nederlandse Google Assistant stem

Google Assistant is in het Nederlands net zo flauw als in het Engels, zo blijkt uit opnames die Android Planet bemachtigd heeft. Een Nederlandstalige versie van de stemgestuurde assistent werd maanden geleden aangekondigd en is nog altijd niet voor het grote publiek beschikbaar. Wel heeft Google inmiddels een testversie vrijgegeven die al door een handjevol gebruikers getest wordt.

Eén van die testers (die liever anoniem wil blijven) heeft ons opnames gestuurd van de Nederlandstalige Google Assistant. De lezer beschikt over een Google Home, die standaard op Engels ingesteld staat. Sinds deze week praat het apparaat echter plots ook in het Nederlands terug. Enkele voorbeeldopnames, waarbij Google Assistant het weer voorleest en enkele grappen vertelt, vind je hieronder.

Officiële releasedatum onbekend

Dat steeds meer gebruikers Google Assistant mogen testen, suggereert dat een Nederlandstalige release niet heel erg lang meer op zich laat wachten. Het bedrijf kondigde eerder aan dat Assistant hier waarschijnlijk ‘in de zomer’ uitrolt, maar een precieze datum ontbreekt. “De [Nederlandstalige versie] zal binnen enkele maanden verschijnen”, zo vertelde een woordvoerder van Google Nederland ons vandaag.

Eerder gaf het zoekbedrijf al aan dat de stemgestuurde Google Home-speakers waarschijnlijk niet tegelijkertijd in Nederland verschijnen. Wel zullen deze voor het einde van het jaar verkrijgbaar zijn. Geïnteresseerde gebruikers kunnen voor die tijd ook een Google Home uit Duitsland of Frankrijk importeren, waar het apparaat al langer verkocht wordt. De opnames suggereren immers dat Home op Nederlandstalig gezet kan worden zodra de Assistant hier uitrolt.

→ Lees ook onze Google Home review

De stemgestuurde speaker kan voor allerlei opdrachten gebruikt worden. Zo kun je muziek via Spotify en andere muziekdiensten afspelen, Netflix-series starten op de Chromecast, reminders en boodschappenlijstjes opstellen of om een weersvoorspelling vragen. De testgebruiker gaf aan dat nog niet alle functies in het Nederlands beschikbaar zijn. Het is onduidelijk of dat voor de release wel gebeurt, of dat sommige functies later uitgerold worden.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu