De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Eindelijk: Google Assistent vanaf vandaag beschikbaar in Nederland

Thomas Haenen
26 juli 2018, 6:00
2 min leestijd
Eindelijk: Google Assistent vanaf vandaag beschikbaar in Nederland

We hebben er even op moeten wachten, maar de Google Assistent is vanaf vandaag ook in het Nederlands beschikbaar. Binnen nu en een paar dagen vind je de stemgestuurde assistent ook op jouw Android-smartphone.

Lees verder na de advertentie.

Nederlandse Google Assistent nu beschikbaar

Met de Google Assistent kun je vragen stellen, opdrachten geven en apparaten in je huis bedienen door tegen je smartphone of tablet te praten. Het stemgestuurde hulpje is al langer beschikbaar in het Engels, Duits en Frans, maar een Nederlandstalige versie liet geruime tijd op zich wachten. De lokale versie werd begin dit jaar beloofd door Google en is vanaf deze week eindelijk beschikbaar.

Nederlandse Google Home

De Google Assistent wordt de komende dagen geleidelijk uitgerold in heel Nederland. Volgens een woordvoerder kan het enkele dagen duren voor de optie op elk toestel beschikbaar is. Om de Assistent te activeren, houd je de homeknop enkele seconden ingedrukt. Verschijnt deze niet direct in beeld, dan zul je dus nog heel even geduld moeten hebben.

De enige vereiste is dat je toestel Android 6.0 (Marshmallow) of nieuwer draait. Daar voldoet vrijwel elke smartphone van de afgelopen drie jaar inmiddels aan. Heb je een Samsung Galaxy S8, Huawei P20 Pro of andere populaire smartphone, dan verschijnt de Assistent binnenkort automatisch op jouw toestel. Google lanceert daarnaast gelijktijdig een Nederlandse Google Assistent voor de iPhone.

Extra acties van Albert Heijn, PostNL en ING

De functionaliteit van de Nederlandse Google Assistent is vrijwel gelijk aan de Engelse versie. De meeste vragen en opdrachten werken voortaan ook in je eigen taal. Daarnaast heeft Google in samenwerking met Nederlandse bedrijven enkele extra functies ontwikkeld. Via ‘Actions on Google’ kun je bijvoorbeeld een Albert Heijn-bot om recepten vragen, of bij PostNL controleren of je pakketje al is bezorgd.

In andere landen werkt de Google Assistent inmiddels niet alleen op smartphones en tablets, maar ook op stemgestuurde speakers als de Google Home. Die verschijnt voor het einde van het jaar ook in Nederland, zo heeft het zoekbedrijf toegezegd. Heb jij je Google Home geïmporteerd, dan zul je nog even geduld moeten hebben: de Nederlandstalige Assistent werkt pas op de speaker zodra Home hier verschijnt.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu