Nederlandse spraakherkenning voor Android: nog niet foutloos

Redactie
4 november 2010, 10:30
3 min leestijd
Nederlandse spraakherkenning voor Android: nog niet foutloos
voice-search-nederlands

Google introduceerde vannacht de nieuwe Nederlandse spraakherkenningsfunctie voor Android. Vanaf nu kun je gemakkelijk zoeken in de zoekmachine van Google door woorden of zinnen in het Nederlands in te spreken. Ideaal als je geen zin hebt om te typen! Wij van Android Planet namen de proef op de som door vijf verschillende zinnen in te spreken. Komen de resultaten in de buurt van de ingesproken zoekopdrachten? Of moet Google nog flink sleutelen aan de functie?

Lees verder na de advertentie.

Introductie

Google Voice Search maakt het mogelijk om tegen je telefoon te praten. Vervolgens zet de applicatie de ingesproken boodschap om in tekst. De applicatie maakt namelijk een vingerafdruk van de ingesproken zoekopdracht en vergelijkt dit met andere vingerafdrukken in de database van Google.

Twee weken geleden werden er vier nieuwe talen geïntroduceerd, namelijk Russisch, Pools, Tsjechisch en Turks. Ik schreef in het desbetreffende artikel dat de Nederlandse versie van Voice Search wel eens snel beschikbaar zou kunnen zijn. Wat blijkt: de Nederlandse spraakherkenningsfunctie ligt nu al in de Android Market!

Experiment

Wij namen de proef op de som door vijf verschillende zinnen in te spreken.

1. Hallo, wat is mijn naam?
2. Ik zoek een taart voor mijn verjaardag.
3. Een tankstation in Amsterdam met diesel en benzine.
4. Hoe herken ik blindedarmontsteking?
5. Vertrekt er binnen het uur een trein van Arnhem naar Nijmegen?

Tijdens de test speelde er muziek af op de achtergrond. Het kan namelijk voorkomen dat je deze functie gebruikt in het openbaar vervoer of in een kantoor. Dan is er vaak omgevingsgeluid aanwezig. Daarom kozen wij ervoor om muziek te gebruiken als omgevingsgeluid.

Resultaten

Mannenstem:
1. Habbo, wat is mijn naam? (de goede zin ‘hallo, wat is mijn naam?’ staat niet in de lijst)
2. Ik zoek een taart voor mijn verjaardag.
3. Pension in Amsterdam met diesel en benzine. (de goede zin ‘een tankstation in Amsterdam met diesel en benzine’ staat op de derde plaats)
4. blindedarmontsteking (de goede zin ‘hoe herken ik blindedarmontsteking’ staat op de tweede plaats)
5. Vertrekt uit de natuur trein van Arnhem naar Nijmegen (de goede zin staat niet in de lijst)

Vrouwenstem:
1. Hallo, wat is mijn naam?
2. Ik zoek een taart voor mijn verjaardag.
3. Een tankstation in Amsterdam met diesel en benzine.
4. Hoe herken ik een dunne darmontsteking (de goede zin staat niet in de lijst)
5. Sata cable management trein van Arnhem naar Nijmegen (de goede zin staat niet in de lijst)

Conclusie

Wat opvalt is dat hoe moeilijker een zin wordt, hoe groter de kans dat er iets mis gaat. Ook worden doodgewone woorden door Google geïdentificeerd als merknamen (in dit geval Habbo en Sata cable managment).

Hoewel spraakherkenning nog niet nauwkeurig en foutloos is, verwacht ik dat het in de toekomst alleen maar beter wordt. Google bewaart namelijk de vingerafdruk van jouw ingesproken boodschap op haar eigen server. Des te meer mensen de spraakherkenningsfunctie gebruiken, des te secuurder zijn de resultaten die in beeld verschijnen.

Zelf gebruiken?

Woon je in Nederland en heb je een telefoon of tabletcomputer met Android 2.1 of hoger? Dan kun je de nieuwe versie van Voice Search downloaden door de onderstaande QR-code te scannen. Stel de Nederlandse taal in door naar Instellingen -> Spraakinvoer te gaan. Veel plezier met de spraakherkenningsfunctie! En vergeet niet om jouw ervaringen onder dit bericht te vermelden.

qr-code-spraak
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu