Pas op in de Play Store: nepversie WhatsApp miljoen keer gedownload

Erwin Vogelaar
5 november 2017, 9:52
2 min leestijd
Pas op in de Play Store: nepversie WhatsApp miljoen keer gedownload

Een nepversie van WhatsApp is in de Play Store meer dan een miljoen keer gedownload. Zulke nep-apps is waarom je moet blijven opletten bij het downloaden van apps.

Lees verder na de advertentie.

Nep-apps Play Store foppen mensen

Apps downloaden voor je Android is het veiligst via de Play Store. Toch gaat er in deze app-winkel van Google ook wel eens wat mis. Bijvoorbeeld apps die zich vermommen als andere apps.

Zie bijvoorbeeld de afbeelding in onderstaande tweet. Voor iemand die niet zo bekend is met de Play Store en apps, lijkt dit op een update voor WhatsApp. De maker ‘WhatsApp Inc.’ lijkt in orde en de app heeft veel downloads en een goede ratings van meer dan zesduizend reviews. Iemand die meer van apps weet, ziet natuurlijk dat de naam niet klopt.

De mensen die de app echter toch hebben gedownload, installeerden eigenlijk een manier voor de maker om geld te verdienen aan advertenties. Er bestaan meerdere apps in de Play Store die gebruikers op deze manier proberen te foppen. Zie bijvoorbeeld de neppe Facebook Messenger-app in onderstaande tweet. Deze app heeft meer dan tien miljoen downloads.

Deze apps succesvol laten worden is onder andere mogelijk, omdat de makers neprecensies plaatsen. Een goede rating en veel downloads is namelijk doorgaans een manier om de kwaliteit van een app te achterhalen. Hier kun je als gebruikers dus niet altijd op vertrouwen.

Waar moet ik dan op letten?

Belangrijk is dat alle informatie van een app klopt. Niet alleen de downloadaantallen en de ratings, maar ook de naam van de app en voornamelijk ook de maker van de app. In het geval van de neppe WhatsApp-app klopt de naam duidelijk niet (en inmiddels is de naam van de maker ook aangepast).

In het geval van Messenger klopt de maker ‘FORBIS s.r.o.’ duidelijk niet. De maker moet gewoon ‘Facebook’ zijn. Vertrouw je één van deze elementen niet? Neem dan het zekere voor het onzeker en download de app niet.

Lees het laatste nieuws over Play Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu