De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Dit is waarom de Nexus 5 geen Android Nougat-update krijgt

Thomas Haenen
26 augustus 2016, 15:38
2 min leestijd
Dit is waarom de Nexus 5 geen Android Nougat-update krijgt

Qualcomm gaat de Snapdragon 800 en 801 waarschijnlijk geen ondersteuning geven voor Android 7.0 Nougat. Daardoor kunnen de Nexus 5 en andere smartphones met deze chip niet bijgewerkt worden.

Lees verder na de advertentie.

Snapdragon 800 en 801 Android Nougat-update

Qualcomm gaat de grafische chip van de Snapdragon 800 en 801 niet verder ondersteunen, zo beweert de doorgaans goed ingevoerde LlabTooFeR op Twitter. Dat betekent dat smartphones met deze chip niet bijgewerkt kunnen worden naar Android 7.0 Nougat. Volgens de bron heeft het te maken met de Vulkan-api die Google in Android 7.0 introduceert.

android nougat datum

Met Vulkan zouden games en andere grafisch intensieve applicaties een stuk soepeler moeten lopen op Android Nougat. Helaas zijn de Snapdragon 800 en 801 niet helemaal compatibel met de api, want bronnen beweren dat Vulkan-applicaties juist minder goed lopen op toestellen met deze chip. Qualcomm zelf heeft nog niet gereageerd op de geruchten.

Nexus 5 Android Nougat-update

De Snapdragon 800 en 801 werden begin 2014 in veel vlaggenschepen gebruikt. Onder andere de LG G3, OnePlus One en Sony Xperia Z3 zijn voorzien van de chip. De Nexus 5, die eind 2014 verscheen, beschikt ook over de chip. Deze zomer kregen Google en LG veel klachten te verduren toen bleek dat de Nexus 5 geen update kreeg naar Android 7.0, maar de schuld lijkt nu dus ook deels bij Qualcomm te liggen.

Dat Qualcomm de Snapdragon 800 en 801 niet verder ondersteunt betekent overigens niet dat het compleet onmogelijk wordt om updates uit te brengen voor deze smartphones. Fabrikanten kunnen in theorie zelf nieuwe drivers uitbrengen voor deze chips en zo alsnog Nougat geschikt maken. Dat kost echter meer werk, iets waar veel fabrikanten doorgaans weinig trek in hebben bij oudere toestellen.

Een alternatief is dat enthousiastelingen zélf aan de slag gaan met het uitbrengen van updates voor de oudere smartphones. Onofficiële updates worden wel vaker voor verouderde modellen uitgebracht, al zijn deze vaak iets minder stabiel. Een onofficiële Android 7.0-update voor de Nexus 5 is bijvoorbeeld al beschikbaar maar werkt nog niet helemaal perfect.

Lees het laatste nieuws over Android 7.0 Nougat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG Nexus 5
LG Nexus 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu