Nexus 5 kopen: 5 redenen om hem nu aan te schaffen

Redactie
11 november 2013, 17:18
3 min leestijd
Nexus 5 kopen: 5 redenen om hem nu aan te schaffen
nexus 5 kopen

De Nexus 5 is een zeer fijn en solide toestel voor een hele schappelijke prijs, zo blijkt uit onze review. De krachtige hardware (Snapdragon 800, 2GB aan werkgeheugen, full-hd-scherm) is in combinatie met het opgefleurde en sterk verbeterde Android 4.4 KitKat een schot in de roos.

En hoewel de wisselvallige prestaties van de accu en camera ervoor zorgen dat de Nexus 5 geen vijf maar vier sterren krijgt, zet AndroidPlanet toch vijf heldere en korte redenen op een rijtje om de Nexus 5 te kopen.

1. Prijs

Nexus 5 kopen

Het is mogelijk de belangrijkste van de vijf: de prijs van de Nexus 5. Die is maar 399 euro voor het 16GB-model. Dat is voor sommigen te weinig, maar op dit moment hebben we geen garantie dat de 32GB-versie ook naar Nederland komt. Als 16GB wel genoeg biedt, is er eigenlijk geen andere smartphone die aan de prijs-kwaliteitverhouding kan tippen. De hardware die in de Nexus 5 zit, is vrijwel identiek aan de  LG G2  – die voor 549 euro wordt verkocht. Andere smartphones, zoals de  HTC One  en  Galaxy S4, zijn veelal nog duurder.

De Nexus 5 heeft een lage prijs door subsidie van Google. Het is voor de internetgigant namelijk veel interessanter dat veel Android-gebruikers van hun diensten gebruikmaken, want Google is het grootste reclamebedrijf ter wereld. En hoe meer Google-diensten gebruikt, hoe meer zij van je weten en hoe gerichter zij reclame kunnen verkopen. Dat levert meer op voor Google. Daar kun je het mee eens of oneens zijn, maar dat zorgt er wel voor dat wij diensten als Android, Gmail en Google Maps kunnen gebruiken, en de Nexus 5 voor een prijs van 399 euro kunnen kopen.

Vind jouw beste LG Nexus 5 deal

LG Nexus 5

LG Nexus 5

Wij hebben momenteel geen LG Nexus 5 aanbiedingen voor je. Vergelijk alle smartphones Vergelijk alle smartphones

2. Stock Android

stockandroid

Stock Android is de kale versie van Googles mobiele besturingssysteem, geoptimaliseerd voor gebruik van Google-diensten en met een focus op minimalisme. Omdat veel fabrikanten nog eens een extra softwarelaag over Android gooien, wordt deze veelal langzamer en minder overzichtelijk. Daarnaast levert Google enkel de apps die écht belangrijk zijn, en mocht je enkele apps niet willen kun je ze via het app-menu uitschakelen.

Lees ook onze hands-on van en een compleet overzicht over Android 4.4, het huidige mobiele besturingssysteem van de Nexus 5. Daar vind je onder andere screenshots en video’s van KitKat.

3. Openheid

Google Nexus Android nieuwsoverzicht

De Nexus 5 is de meest makkelijke smartphone om de rooten en te flashen. Daar is de Nexus-lijn oorspronkelijk ook voor bedoeld: de Nexus One van Google en HTC is een échte develper-telefoon, waar ontwikkelaars hun apps met de laatste Android-versie konden testen. De Nexus 5 is de term developer-telefoon al lang ontgroeid, maar is daarmee nog steeds één van makkelijkste smartphones om nieuwe software, kernels, radio’s en bootloaders op te flashen. Hiermee kun je de Nexus 5 geheel naar eigen wens aanpassen en biedt de Google-smartphone meer mogelijkheden voor degenen die veel met Android bezig willen zijn, en eveneens willen experimenteren.

4. Directe updates

androidkitkat

Omdat de Nexus 5 door Google wordt geleverd, krijgt de smartphone ook zijn updates van de internetgigant. Daarnaast is er geen extra actie nodig om de update uit te rollen – zoals het aanpassen van de softwareschil door andere fabrikanten -, waardoor Google snel de laatste updates kan verspreiden. Helaas hebben we door de Galaxy Nexus, die geen update naar Android 4.4 ontvangt, wel gemerkt dat een Nexus-toestel niet per se een lange houdbaarheid verzekert.

5. Franco.Kernel

franco

Al jaren maak ik gebruik van Franco.Kernel, een kernel (hetgeen dat de hardware met de software verbindt) voor de Nexus-lijn van Google die door Android-genie Francisco Franco wordt ontwikkeld. De Franco.Kernel wil de batterijduur verlengen zonder daarmee de prestaties van je toestel te verlagen, en biedt daarnaast een reeks aan verschillende opties. Zo heb je de mogelijkheid om je schermkleuren aan te passen, de kloksnelheden te veranderen, de tril- of disk-functie naar eigen wens in te stellen en nog veel meer.

De huidige Nexus 5-kernel is nog een test-kernel, ofwel een bètaversie. Deze verlangt de Nexus 5 batterijduur echter wel aanzienlijk door enkele nieuwe wifi-patches. Later wordt de Franco.Kernel-app voor de Nexus 5 geoptimaliseerd en het installeren van de kernel daarmee makkelijker gemaakt.

Categorie: Smartphones
Spotlight: Android rooten
Device: LG Nexus 5

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG Nexus 5
LG Nexus 5
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's