Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Terugblik op een iconisch Android-toestel: Nexus 5

Erwin Vogelaar
27 januari 2016, 12:30
3 min leestijd
Terugblik op een iconisch Android-toestel: Nexus 5

Deze keer kiezen we in onze reeks terugblikken op iconisch Android-toestellen voor een recentere smartphone. De in 2013 uitgebrachte Nexus 5.

Lees verder na de advertentie.

Nexus 5 terugblik

Toen de Nexus 5 op 31 oktober 2013 in de Google Play Store gelanceerd werd, was dat niet de eerste keer dat LG verantwoordelijk was voor de Nexus-lijn. Hiervoor had het Zuid-Koreaanse bedrijf namelijk al succes met de Nexus 4. Het nieuwe toestel kwam beschikbaar in de kleuren zwart en wit, maar later zou er ook een rode versie aan het aanbod toegevoegd worden.

De Nexus 5 heeft net geen 5 inch-scherm, maar doet  het met 4,95 inch met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het scherm heeft hiermee net nog het juiste formaat om comfortabel met één hand bestuurd te worden. Hoewel eerst enkel de 16GB-versie van de smartphone verkrijgbaar was, kon later ook gekozen worden  voor een versie met 32GB opslagruimte.

Stevige hardware, zachte prijs

Waarom dit toestel zo opviel, was dankzij de combinatie van prima hardware, een kale Android-versie en dat alles voor  een relatief lage prijs. Door die combinatie van hardware en software is de Nexus 5 tevens razendsnel. Het toestel kreeg op Android Planet de prijs van de beste smartphone van 2013, want het is “een uitstekende weerspiegeling van Googles visie op Android: de hardware wordt minder belangrijk en software gaat de komende jaren écht schitteren.“

Die  uitspraak blijkt deels te kloppen. In de jaren na de Nexus 5 weten fabrikanten nog altijd hardware te verbeteren en te vernieuwen en dat blijken we toch wel erg fijn te vinden. Maar dankzij software-updates en de betere mogelijkheden om in de cloud te werken, is de Nexus 5 ook anno nu nog uitstekend bruikbaar. Keiharde specs zijn minder belangrijk geworden.

nexus 5 terugblik

De Nexus 5 was de allereerste Nexus-smartphone die officieel in Nederland werd verkocht. De Nexus 5 met 16GB werkgeheugen ging voor 399 euro over de toonbank, terwijl de 32GB-versie voor 459 euro verkrijgbaar was. Een aardig verschil met de smartphones van dat moment met soortgelijke hardware die al snel meer dan 600 euro kostten.

Android 4.4 KitKat

Toen de Nexus 5 uitkwam, was het de eerste smartphone die Android 4.4 KitKat kreeg. Deze versie van Android wist zuiniger met de accu in je smartphone om te gaan, wat goed uitkwam door de matige accu in de Nexus 5. Ook werd Google Now beter geïntegreerd in het systeem. KitKat bood ook qua desigen een upgrade. Zo werden blauwe elementen in de interface vervangen voor grijs en wit en werden de iconen voor enkele Google-apps groter en speelser.

Nexus 5 terugblik

Omdat de Nexus 5 de kale versie van Android draait, krijgt het toestel ook als een van de eerste de nieuwe versies van het besturingssysteem. Zo is de Nexus 5 van KitKat via Lollipop naar Marshmallow gegaan. Later dit jaar zal de Nexus 5 waarschijnlijk ook gewoon de update naar Android N krijgen.

Camera en Accu

Er is niet enkel lof voor dit toestel. De Nexus 5 heeft vooral kritiek gekregen om de al genoemde matige accuduur en de camera. Op beide fronten is duidelijk bezuinigd. Hoewel de wisselende kwaliteit van de camera vervelend is, blijft het grootste minpunt toch wel de accu van 2300 mAh. Het helpt ook niet dat de Nexus 5 geplaagd werd door bugs, waardoor de al karige accu snel leegliep. Een bug met wifi en met de camera slurpte het  toestel leeg. De bugs werden gelukkig snel door Google opgelost, onder andere in Android 5.0 Lollipop en later weer met Android 6.0 Marshmallow.

nexus 5 terugblik

Toch was en is de Nexus 5 een fantastisch toestel voor een mooie prijs. Sterker nog: op  de redactie wordt de Nexus 5 nog steeds gebruikt. De accu heeft inmiddels alle hoop opgegeven, maar het toestel doet verder nog uitstekend dienst.

Iconische Androids

In de reeks Terugblik op een iconisch Android-toestel bespreken we de hoogtepunten van Android uit de afgelopen zeven jaar. Eerder namen we al de T-Mobile G1, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Note, Nexus One, HTC One M7 en Nexus 7 onder de loep. Welke Android-telefoon staat jou nog steeds bij en kan niet gemist worden in deze reeks? Laat het weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG Nexus 5
LG Nexus 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu