De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

7 redenen om de Nexus 5X wel/niet te bestellen

Redactie
11 november 2015, 13:15
6 min leestijd
7 redenen om de Nexus 5X wel/niet te bestellen

De Nexus 5X is de opvolger van de populaire en geliefde Nexus 5 uit 2013. Maar is het verstandig om het relatief dure toestel te kopen met al dat aanbod op de Android-markt?

Lees verder na de advertentie.

Ons oordeel over de Nexus 5X

In onze uitgebreide Nexus 5X review hebben we de smartphone onder handen genomen. We waren enorm positief over het schermformaat, de prestaties van de camera en toevoeging van een vingerafdrukscanner. Ook de accuduur is verbeterd, maar nog niet echt indrukwekkend.

Toch waren we niet idolaat van de Nexus 5X. “Met  479 euro voor het 16GB-model is de Nexus 5X gewoonweg een prijzige smartphone voor de hardware die je krijgt. De prestaties laten hier en daar te wensen over en ook het design is niet bepaald premium”, schreven we. “Als de Nexus 5X net als zijn voorganger een lager prijskaartje had gehad, was dit een topper. Nu zijn we maar enkel tevreden met het toestel, en dat is eigenlijk te weinig voor een Nexus-apparaat.”

Voor wie  toch overweegt  om de Nexus 5X aan te schaffen, zetten we alle redenen om het wel of niet te doen op een rijtje. Zo kun je gemakkelijker je keuze maken.

Nexus 5X bestellen: 7  redenen het  wel/niet te  doen

1. Wel:  stock Android

Als Android-liefhebber houd je enorm veel van stock Android, Googles Android-versie zonder poespas. De Nexus-toestellen hebben de beste Android-versie, die het minst kwetsbaar is voor lekken en over het algemeen gezien het snelst en soepelst draait. Dat komt omdat Google geen bloatware met de software meelevert.

Daarnaast is het Material Design uitstekend door het gehele besturingssysteem doorgevoerd, waardoor de gebruikservaring  beter is. Googles Android-systeem voelt anno 2015 volwassen, fris en vooral heel overzichtelijk aan, waardoor stock Android bij de meesten de belangrijke reden is om een Nexus aan te schaffen.

2. Wel:  snelle updates

Google belooft voortaan elke maand een update naar Nexus-toestellen uit te rollen met de laatste beveiligingspatches. Dit gebeurt in navolging van het ernstige Stagefright-lek, waarvoor vrijwel alle toestellen kwetsbaar zijn. Daarnaast krijgen Nexus-toestellen als eerste updates naar nieuwe Android-versies, waardoor je voor een aantal jaar van updates bent verzekerd. Die zekerheid heb je namelijk lang niet bij alle  fabrikanten.

3.  Wel: de camera schiet fraaie foto’s

De Nexus 5X is voorzien van een 12,3 megapixel-camera met laser autofocus. Het mag worden gezegd: de Nexus 5X is de eerste Nexus die écht goede foto’s schiet. Nexus-toestellen en camera’s hebben niet zo’n goed verleden, maar Google pakt het met zijn nieuwe toestel echt goed aan. De foto’s bieden levendige kleuren en veel detail en je maakt zelfs in donkere omgevingen nog best goede foto’s.

nexus 5x bestellen

De nieuwe camera-app van de Nexus 5X is ook een flinke verbetering: simpel en effectief. Met weinig opties laat de app je snel en gemakkelijk foto’s te maken, maar hij biedt tegelijkertijd allerlei features om meer uit je foto te halen. Denk bijvoorbeeld aan automatische hdr, waarbij de camera drie foto’s schiet en van de beste  delen uit die kiekjes één foto te maken. Daarnaast kun je foto’s direct vanuit de app bewerken en met anderen delen.

4. Wel: de  vingerafdrukscanner

Aan de achterzijde is een metalen ring te vinden. Dat is de vingerafdrukscanner, waar je enkel je vinger op hoeft te leggen om de scan te activeren.  Bij het instellen van de Nexus 5X wordt gevraagd of je de smartphone met je vingerafdruk wilt vergrendelen. Na een paar keer je  wijsvinger op de scanner te hebben gelegd, is  hij  klaar voor gebruik. Android 6.0 Marshmallow biedt ook een eigen vingerafdrukscanner-api, waarvan andere apps gebruik kunnen maken. Hoogstwaarschijnlijk voeren ontwikkelaars heel snel de api door, zodat  je bij allerlei apps met je vinger in kunt loggen. Lees meer Android en vingerafdrukscanners.

nexus 5x review 3

De vingerafdrukscanner werkt erg snel. Leg je vinger erop en het scherm wordt ontgrendeld.  Over de plek heb ik nog wel mijn twijfels. Als je de smartphone oppakt of uit je broekzak haalt, zit de scanner op een fijne plek en wordt het scherm vrijwel direct ingeschakeld. Maar als je een melding krijgt en je smartphone ligt op de tafel, is er geen manier om snel op de melding te reageren zonder je smartphone op te pakken. Dat is echter maar een kanttekening.

5.  Niet: aan de prijzige kant

De Nexus 5X kost  479 euro of 529 euro voor respectievelijk de 16 of 32GB-versie. Dat is prijzig, vooral omdat de vorige  Nexus 5 voor 399 euro te koop was. Die smartphone had voor die tijd zelfs betere specificaties. De Nexus 5X is gewoonweg niet meer  het bang-for-the-buck-model van vroeger, en daar balen we van. Door zijn prijs worden toestellen als de  Galaxy S6, die inmiddels voor 550 euro in de winkels ligt, gewoon concurrenten. En dan is het slim om toch nog even verder te kijken. De OnePlus Two kost bijvoorbeeld ‘maar’ 339 euro.

6.  Niet: de accuduur is matig

De 2700 mAh-accu is niet heel fors, maar zou in combinatie met het 5,2 inch-scherm met full-hd-resolutie voor een prima accuduur moeten zorgen. Dat is niet helemaal gelukt: tijdens de reviewperiode waren er maar weinig dagen dat de Nexus 5X het einde van de avond haalde. De accuduur is zeker verbeterd ten opzichte van de Nexus 5, maar niet indrukwekkend genoeg om echt een pluspunt te zijn.

Het is zonde dat Google niet meer aandacht besteedt aan de accuduur van zijn Nexus-toestellen, die vaak tegenvalt. Het  zou een voorbeeld kunnen nemen aan Motorola, dat zijn Moto X Play gewoon van een 3630 mAh-accu voorziet. Daar kun je met gemak het einde van de dag mee halen, zelfs als je constant met je smartphone in de weer bent en veel video’s en muziek streamt.

7.  Niet: slechts  2GB RAM

De 2GB aan RAM is een beetje karig – zelfs de twee jaar oude Nexus 5 heeft zoveel werkgeheugen. Combineer dit met de Snapdragon 808-chip en je hebt niet de meest krachtige hardware.  Dit zorgt ervoor dat de software soms op onverklaarbare momenten hapert, en dan weer helemaal niet.  Dit gebeurt heel willekeurig: de ene dag heb ik nergens last van, de andere dag moet ik meerdere keren herstarten  om de 5X soepel te laten werken. Het is mogelijk dat veel apps nog niet voor Android 6.0 Marshmallow zijn geoptimaliseerd en daarom nog niet optimaal werken, maar de haperingen zijn wel noemenswaardig als je overweegt om de Nexus 5X te bestellen.

De beste aanbiedingen voor de Nexus 5X

Hieronder hebben we op een rijtje gezet waar je het goedkoopst terecht kunt voor de Nexus 5X, zowel met als zonder abonnement.

LG Nexus 5X

LG Nexus 5X prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen LG Nexus 5X prijzen. Bekijk alle LG smartphones.

Alle LG smartphones met prijzen
LG Nexus 5X

LG Nexus 5X prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen LG Nexus 5X prijzen. Bekijk alle LG smartphones.

Alle LG smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG Nexus 5X
LG Nexus 5X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu