De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Nexus 5X vs Nexus 6P: de nieuwe Google-telefoons vergeleken

Gijs Ettes
30 september 2015, 19:30
3 min leestijd
Nexus 5X vs Nexus 6P: de nieuwe Google-telefoons vergeleken

Het zal je niet ontgaan zijn dat Google deze week  twee nieuwe Nexus-telefoons heeft onthuld: de Nexus 5X en Nexus 6P. Ze zijn vanaf volgende maand beschikbaar, maar voor welk model kun je als Android-fan het beste gaan?

Lees verder na de advertentie.

Nexus 5X vs Nexus 6P

De Nexus 5X en Nexus 6P zijn door twee verschillende fabrikanten – LG en Huawei – ontwikkeld en afgezien van de aanwezigheid van Android Marshmallow, usb-c en een vingerafdrukscanner aan de achterkant zijn het enorm verschillende toestellen. Te beginnen met de prijs: naar verluidt gaat de Nexus 5X in ons land 479 euro kosten voor het instapmodel met 16GB. Het 32GB-model zou een prijskaartje van 529 euro krijgen, terwijl de Nexus 6P begint bij 32GB opslag en een adviesprijs van 649 euro. Het zijn forse bedragen, maar daar zijn dan ook de specificaties naar.

nexus 5x vs nexus 6p

Zoek je een geschikte midranger met stock-Android, dan is de Nexus 5X qua prijs en mogelijkheden het meest geschikt. De gebruikerservaring is in grote lijnen vergelijkbaar met die van de duurdere 6P, aangezien ook de 5X beschikt over snelle hardware, prima camera’s (met laserautofocus) en alle gangbare verbindingen als nfc, 4G+ en bluetooth 4.2. Dankzij de Qualcomm Snapdragon 808-chip met een hexacore-processor kun  je probleemloos de laatste apps en games draaien, al zal voor powergebruikers de 2GB aan werkgeheugen misschien wat te beperkt zijn. Draai je veel zware apps tegelijkertijd, dan liggen haperingen  op de loer.

Naast de prijs zal het formaat voor velen de reden zijn om de Nexus 5X te verkiezen boven de Nexus 6P. Dankzij het 5,2 inch-scherm is eerstgenoemde gewoonweg beter hanteerbaar en in de praktijk is de full-hd-resolutie ruim voldoende. Dat neemt niet weg dat het 5,7 inch-scherm van de 6P kwalitatief beter is. Dit heeft een hogere QHD-resolutie en dankzij het oled-paneel een beter contrast en heldere kleuren. Het scherpere display van de 6P vreet ook meer stroom, waardoor het niet verwonderlijk is dat Huawei het toestel van een 3450 mAh-accu heeft voorzien. De 2700 mAh-accu in de Nexus 5X moet echter ook voldoende zijn voor minimaal een dag gebruik.

nexus 5x vs nexus 6p

Wens je de beste Android-ervaring en heb je meer geld te besteden, dan verdient de Nexus 6P de voorkeur. Dat toestel heeft een krachtigere Snapdragon 810-processor,  meer werkgeheugen (3GB) en komt in drie versies met 32, 64 of 128GB opslag. Bij beide telefoons is de opslagruimte niet uitbreidbaar, wat vooral voor de 16GB Nexus 5X nadelig is. Bij dat model  zul je al gauw tegen beperkingen aanlopen als je veel apps en media downloadt. De Nexus 6P heeft dankzij de metalen behuizing ook een meer premium uitstraling, waar de Nexus 5X wat goedkoper en dikker aanvoelt. Dat is wat ons betreft geen enorm nadeel, maar de verschillen zijn wel merkbaar.

De Nexus 5X en 6P zijn duidelijk op verschillende doelgroepen gericht

Innovaties

Met de Nexus 5X en 6P heeft Google twee interessante nieuwe toestellen gepresenteerd die weliswaar duurder dan verwacht zijn, maar alles bieden wat je als Android-fan wenst. Zo vinden we het tof dat beide telefoons voorzien zijn van een vingerafdrukscanner die sneller en accurater dan ooit moet werken. Ook prettig is de toevoeging van een usb-c-poort (en bijbehorende kabel) die zorgt voor een snellere communicatie tussen apparaten, voor zowel stroom als data. Naast opladen en de overdracht van data is usb-c ook geschikt voor video en audio. Daarmee vervangt usb-c de hdmi-kabel, die op dit moment nog vaak wordt gebruikt voor de overdracht van video en audio.

nexus 5x officieel

Wel hebben de toestellen enkele minpunten, waaronder de afwezigheid van een micro-sd-kaart-slot. Het blijft gek dat het instapmodel van de Nexus 5X slechts 16GB opslag heeft, waar 32GB inmiddels de norm is geworden op de smartphonemarkt. Een voordeel is dat zowel de 5X als de 6P over een snellaadmodus beschikken, zodat je de accu in pakweg een uurtje volledig kunt  opladen. Als je de Nexus 5X tien minuten aan de oplader hangt, moet je genoeg stroom hebben om het toestel zo’n 5 uur te  gebruiken; handig in geval van nood.

Voor welk Nexus-toestel ga jij en waarom? Laat het weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Nexus 6P
Huawei Nexus 6P

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu