De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Nexus 6 Android 5.1-update brengt onverwijderbare Verizon-bloatware

Redactie
13 maart 2015, 9:39
2 min leestijd
Nexus 6 Android 5.1-update brengt onverwijderbare Verizon-bloatware

De ota-update en factory image voor Android 5.1 voor de Nexus 6 installeert niet-verwijderbare bloatware van de Amerikaanse telecomproviders Sprint en Verizon.

Lees verder na de advertentie.

Dat blijkt uit onderzoek van Android Planet. De apps zijn te vinden in de lijst met alle apps en heten  SprintDM, VZWAPN, VZ Backup en VZ App Directed SMS. Twee van de apps, VZ Backup (die in het overzicht Backup Assistant Plus heet) en SprintDM, draaien constant op de achtergrond en nemen zo’n 30MB werkgeheugen in.

Backup Assistant Plus van Verizon wordt zelfs getoond bij het toevoegen van een nieuw account, waar je bijvoorbeeld een Google-account kunt toevoegen. Erop drukken heeft geen effect, want er is een Verizon-verbinding nodig om de dienst te activeren. Opvallend genoeg draait de Backup-app wel constant op de achtergrond.

Nexus 6 bloatware niet te verwijderen

backup

De vier niet-verwijderbare apps, die ook wel bloatware worden genoemd, kunnen enkel met root-toegang worden verwijderd. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de app Titanium Backup. Ondergetekende heeft de vier vreemde apps inmiddels verwijderd. Het lijkt erop dat Google een algemene firmware-update beschikbaar heeft gemaakt, die ook compatibel is met Nexus 6-toestellen die met Verizon of Sprint verbinden. Zo zijn een kleine tiental APN’s van Sprint en Verizon standaard in het toestel te vinden.

Daarnaast werkt de snelle-instellingknop voor de hotspot niet in Android 5.1. Dit komt ook door een blokkade die Verizon standaard hanteert, waarmee gebruikers niet kunnen tetheren zonder dat ze hier toestemming van de provider voor hebben. De hotspot inschakelen via de instellingen werkt wel, maar ‘m inschakelen via het snelle instellingen-paneel gek genoeg niet. Door de regel  “net.tethering.noprovisioning=true” aan de onderkant van de build.prop toe te voegen en te rebooten, werkt de knop  weer.

Reactie Google Nederland

Android Planet heeft Google Nederland om een reactie gevraagd en wacht op antwoord. Het lijkt erop dat het een bewuste actie van Google is om de firmware voor alle Nexus 6-toestellen gelijk te maken, waardoor de firmware dus ook standaard wordt geleverd met Sprint- en Verizon-apps en instellingen.

Het is daarbij de vraag waarom deze apps en instellingen worden geactiveerd als de Nexus 6 niet met het betreffende netwerk verbonden is. Daarnaast zijn veel gedupeerde Nexus 6-eigenaren teleurgesteld, omdat Nexus-toestellen juist bekend staan om de bloatwarevrije firmware van Google.

Laatste nieuws over de Nexus 6

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu