De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

De Nexus 5X en 6P krijgen deze Android O-functie niet

Erwin Vogelaar
15 juli 2017, 9:54
2 min leestijd
De Nexus 5X en 6P krijgen deze Android O-functie niet

De laatste Nexus-toestellen krijgen een nieuw onderdeel van Android O niet. Zowel de Nexus 5X als Nexus 6P ondersteunen geen aptX voor betere audio via bluetooth.

Lees verder na de advertentie.

Nexus 5X en Nexus 6P aptX-ondersteuning

Onderdeel van Android 8.0 (O), de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem, is nieuwe codecs voor bluetooth. Zo krijgen toestellen met Android O ondersteuning voor aptX en aptX HD van Qualcomm. Deze toevoeging betekent in de praktijk dat audiostreams zonder kwaliteitsverlies mogelijk zijn. Helaas krijgen de Nexus 5X en Nexus 6P deze functie niet.

nexus 6p aptx

Het viel gebruikers op dat de aptX-codec mist in de Developer Preview van Android O op deze toestellen, terwijl bijvoorbeeld de Google Pixel de codec wel ondersteunt. Na een melding op de Google Issue Tracker-website, liet de zoekgigant weten dat de codec enkel door nieuwe toestellen wordt ondersteund.

Vingerafdrukscanner

Het is niet de eerste keer dat de Nexus 5X en 6P het zonder een nieuwe Android-functie moeten doen. Deze toestellen kregen namelijk ook de update niet waarmee een swipe op de vingerafdrukscanner het notificatiescherm tevoorschijn haalt. Later is deze functie alsnog toegevoegd.

Het is dus mogelijk dat Google op een later moment alsnog besluit om de codecs toe te voegen, maar dit is niet waarschijnlijk. De meest voor de hand liggende reden om de codecs op deze toestellen achterwege te laten, is besparing op de licentiekosten. Beide toestellen zijn inmiddels alweer bijna twee jaar oud. Het lijkt in ieder geval niet dat de toestellen de codec niet kunnen draaien. Via een onofficiële route heeft een lezer van website XDA Developers namelijk aptX werkend gekregen op een Nexus 6P.

Android O

Android O komt waarschijnlijk in de herfst uit. Onder de verbeteringen zitten notificatiekanalen zodat je beter notificaties kunt filteren, een picture-in-picture-modus en slim kopiëren. Neem voor alle verbeteringen een kijkje in ons Android O-overzicht.

Lees het laatste nieuws over Android O

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Nexus 6P
Huawei Nexus 6P

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu